Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Rókaprobléma” Bihar megyében

Ebben az évben nem először fordul elő, hogy a Bihar megyei falvak emberei (Fugyivásárhely, Fugyi, stb) fel vannak háborodva a rókák garázdálkodása miatt. A rókák komoly károkat okoztak több fugyivásárhelyi és fugyi-i lakos baromfiudvarán, tudtuk meg. Akadnak baromfiudvarok, ahol több száz csirkét, tyúkot, pulykát tartanak. A kutyák hiába vannak szabadon engedve az udvarokon, a rókák „kicselezik” azokat és bejutnak a tyúkudvarokra. Van, amikor a széttépett baromfi maradványait a róka a ketrecek mellett hagyja.

rokaproblema bihar megyeben

A rókák általában télen portyáznak a gazdaságokban, de elszaporodásuk miatt most már nyáron is bemerészkednek a baromfiudvarokra.

Felhívtuk a Bihar Megyei Vadászegyesületet e probléma kapcsán. Megtudtuk, hogy nincs pénzalapjuk és így nem sokat tehetnek az ügyben. Azt is közölték, hogy egy nemzetközi program keretén belül bizonyos időszakonként vadászhatják a rókákat, de csak azokon a helyeken, ahol szerződésük van a polgármesteri hivatallal és sajnos sem Fugyivásárhelynek és Fugyinak nincs ilyen szerződése.

A falvakban és községekben, a vadászegyesület szóvivője szerint, nem vadászhatnak a rókákra, csupán csapdákat állíthatnak.

A vadászegyesület szóvivője felhívja a vidéki gazdálkodók figyelmét arra, hogy a tyúkokat zárva tartsák az udvarokon, különösen éjjel, hiszen akkor támadnak a rókák. Szerinte amiatt történik ez a sok kár, mert legtöbben, különösen Fugyiban, a szabadban tartják a tyúkokat és a csirkéket.

Kovács Beáta Csilla