Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ritka élesdi képeslap díszíti a jubileumi Erdély Anno naptárt

Immár fél áron megtalálható a könyvesboltokban az új Erdély Anno falinaptár, amelybe egy 104 éves élesdi képeslap is bekerült. Ezen a meglehetősen ritka felvételen a régi Ersébeth szálloda és vendéglő épülete látható az akkori személyzettel, a kép ráadásul méretének négyszeres nagyításában csodálható meg a kiadványban.

Ritka elesdea2014

A naptár váradi illetőségű szerkesztője Balázs D. Attila, aki egyben az Erdély Anno 1895–1944 album írója is, az alábbi sorokat mellékelte az élesdi laphoz, amely gyűjteményének egyik legbecsesebb kincse:

„E városkát félúton találjuk Nagyvárad és a Király-hágó között, a Réz-hegység, vagyis a »szent« Igyfan-erdő lábánál. Az Árpádok idején hívták így ezt a hegyvidéket, és úgy tartják, Szent Imre herceg ebben a rengetegben veszthette életét vadászat közben majd’ ezer éve. Élesd története elválaszthatatlan a közelben megbúvó Sólyomkő váráétól, ahol az urak a vadászsólymaikat tartották. Mint megannyi magyar várat, így ezt is felrobbantotta a Habsburg-hatalom. Élesdet 1910-ben 2175 magyar és 112 román lakta, ma 1543 magyarra 6147 román jut.”

A szöveg angol fordítást is kapott, mivel a kiadvány külföldre is eljut a repterek könyvesboltjain keresztül. Ezért a szerkesztő, ha úgy vesszük, egyfajta missziót is teljesít, mivel sokan e régi hiteles felvételeken és szövegeken keresztül találkozhatnak először az igazi Erdéllyel, a térség valódi történetével.

Balázs D. Attila most is megközelítőleg tízezer antik képes levelezőlap közül választotta ki a naptár képanyagát. Élesd mellett így barangolhatunk a békebeli nagyváradi pályaudvaron, a régi Székelyudvarhely, Lugos, Élesd, Málnásfürdő és Zalatna utcáin, Nagyszeben, Marosvásárhely, Arad, Kolozsvár és Szatmárnémeti terein, de még a tág értelemben vett Erdély hegyvidéki és al-dunai tájain is. Rendezettség, jó ízlés, kiegyensúlyozottság és tisztaság köszön vissza ezekről az antik képeslapokról, amelyek sérülékenységük ellenére szerencsésen túlélték a világháborúkat is.

Az Erdély Anno falinaptár amúgy idén lépett az ötödik évfolyamába, a jubileum alkalmából ezért a méretét is megnövelte 30×30 centiméteresre a Százszorkép Kiadó. A mostani ötödik kiadás címlapját egy színezett nagyszebeni képeslap díszíti, de a 2010-es első megjelenés óta már Kolozsvár, Arad és Várad is szerepelt a borítón. Az Erdély Anno legelőször Váradon lett bemutatva a nagyközönségnek Péter I. Zoltán segédletével, de azóta Kolozsvárra, Szovátára, Nagyszebenbe, Csíkszeredára, Marosvásárhelyre és Székelyudvarhelyre is meghívták a szerkesztőt, hogy mutassa be az épp aktuális évfolyamot.

30 Erdély annó.indd

A naptárt és a hozzá kapcsolódó korábban megjelent albumot az érdeklődők keressék a nagyváradi Illyés Gyula Református Könyvesboltban (Teleki, ma Primăriei utca), a Hobby Libriben (Nagysándor József, ma Aurel Lazăr utca), illetve a Libris Antica üzletben (a Garasos híd mellett, a patika és az órásüzlet közötti bolt), valamint a nagyszalontai Zalanta könyvesboltban és az internetes könyváruházakban.