Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Rímek által ismerkedtek

Önismeretről és útkeresésről szóló, klasszikus és kortárs verseket olvastak fel csütörtökön a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Idősotthon lakói számára az ÉletJel programot vezető önkéntes diákok: Csáti Evelin, Molnár Kincső, Rozsályi Emőke és Schmidt Anita.

rimek 2

Mint elmondták, a verscsokrot két okból gyűjtötték az önismeret témája köré: egyrészt azért, mert csak nemrég kezdtek megismerkedni az idősotthon lakóival, és a rímek által szeretnék még közvetlenebbé tenni kapcsolatukat, másrészt pedig IX–XI. osztályosok lévén önmagukat is most fedezik fel. A válogatásban egyaránt helyet kaptak a bentlakók kedvenc költőinek versei és a diáklányok által kedvelt kortárs poéták alkotásai. Ennek megfelelően a felolvasás során többek közt Ady Endre, József Attila, Csokonai Vitéz Mihály, Reményik Sándor, Dsida Jenő, Szabó Magda, Aranyosi Ervin, György Emőke, Karkó Ádám, Laczkó László és Mihai Eminescu költemények is elhangzottak.

rimek 1

„Itt az idősotthonban mindig nagyon örülünk a fiatalok előadásainak. Nekik is jó, meg nekünk is. Nekik azért, mert úgy érezhetik, hogy át tudnak adni valamit a világukból, mi meg legalább egy kicsit felvilágosulunk. Nem olyan könnyű ez ebben a korban, mert mi már begyepesedtünk, más az életszemléletünk és a kortárs költők verseivel nehezebben tudunk azonosulni, mert hát a múlt az olyan hosszú, hogy jobban belénk vésődött. De azért tetszenek” – nyilatkozta a felolvasást követően a 82 éves Magdi néni, majd hozzátette: „azért amikor Csokonait olvasott a kislány, az nagyon szíven ütött, mert én az Orsolya-zárdába jártam, ahol nagy hangsúlyt fektettek az irodalomra és most egy kis szikra felcsillant a régi iskolából. Olyan jó ilyenkor, mintha újra éreznénk a múltat”.

Szombati-Gille Tamás