Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Retrospektív Kristófi kiállítás nyílt a LEK-ben

Családias hangulatban, művészetkedvelők körében nyitották meg Nagyváradon pénteken délután Kristófi Enikő Zsuzsanna festőművész Adventi várakozás című kiállítását. Az eseménynek a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ (LEK) adott otthont.

Deák Árpád, Kristófi Enikő Zsuzsanna, Kristófi Kristóf és Kristófi János

Deák Árpád, Kristófi Enikő Zsuzsanna, Kristófi Kristóf és Kristófi János

Az alagsori kiállítóteremben az 1960-as születésű festőművész 23 olajfestménye tekinthető meg, mind más-más korszakából: a legrégebbieket huszonévesen készítette, a legfrissebbeket pedig egy-két éve. Kristófi Kristóf moderátorként elmondta, testvére 6–8 évig nem fogott ecsetet a kezébe, de barátai és családtagjai biztatására két éve ismét elkezdett festeni. Ebből a retrospektív képanyagból kaphat ízelítőt a tárlatot szemlélő.

A kiállítás anyagát Deák Árpád, elismert nagyváradi szobrászművész méltatta. Hangsúlyozta, hogy bár nem a festészet szakértője, de az alapokat ő is megtanulta, és művészként érzi a képekből sugárzó energiát. „Ez igazi festészet. A festő által sugárzott érzelmek, a gondolatok életre kelnek a képeket szemlélőben” – fogalmazott. A tárlat anyagát három kategóriába sorolta: a figuratívba, melyet portrék – ezek között egy önarckép is szerepelt, melyet a művész huszonévesen készített – és vallásos képek alkottak, illetve megjelentek a csendéletek és tájképek is. Utóbbiak többsége Nagyváradról készült.

Deák Árpád a festő fiatal és idősebb korában készült festményei közötti ellentétet is érzékeltette, rámutatva, hogy a festőművész fiatalon lefokozottabb kromatikájú képeket festett, amelyek mélyebb és rejtettebb feszültséget tükröznek, idősebb korszakában készült képei pedig a harsányabb színek, kontrasztok révén drámaibb hangulatot sugallnak. „Ennél váradibb festőként csak Kristófi Enikő apját, Kristófi Jánost ismertem. Ilyen értékű festőművész közelében felnőni nehéz, de ugyanakkor hálás dolog is” – fogalmazott Deák.

Az esemény végén a jelenlévők Kristófi János karnagy kezdeményezésére adventi és karácsonyi dalokat énekeltek, majd szeretetvendégséggel zárult a tárlatnyitó. A kiállítás december 23-áig látogatható: hétfőtől csütörtökig 9–17 óra között, pénteken 9–14 óra között, illetve hétvégenként istentisztelet után. A festmények némelyike meg is vásárolható.

Sükösd T. Krisztina