Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Restaurálják a múzeum régi iratait

A múltheti rendkívüli megyei tanácsülésen megszavazták a nagyváradi Körösvidéki Múzeum egy laboratórium kialakításáért szóló projektet. Ez arról szól, hogy a múzeumban található régi iratok  közül 11 498 specialisták általi felújításra szorul, ugyanis ezek a leletek sosem voltak felújítva, hiába van történelmi, művészeti, teológiai értékük. „Nagy szükség lenne ezen értékek megőrzésére” – mondta Aurel Chiriac a tanácsülésen. A projektet az Európai Unió Interreg V – A Románia – Magyarország 2014 – 2020 finanszírozási program keretén belül kérelmezték, amelynek összértéke 360 600, Euró (ebből 60 848 eurót a Körösvidéki Múzeum áll).

restauraljak

A projekt teljes címe Cultural Treasury with Tripartite Cooperation, azaz Kulturális Kincsmegőrzés Háromoldalú Együttműködéssel. Öt partnere van a projektnek, mégpedig a hajdúszobolszói önkormányzat, mint a program vezetői, a révi önkormányzat, a Pro Rev Egyesület, a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum, illetve a nagyváradi Körösvidéki Múzeum.

A program célja az volt, hogy egy olyan laboratóriumot alakítsanak ki, ahol a régi iratokat, könyveket, kódexeket restaurálják. A terv szerint harminchárom olyan specifikus eszközt fognak venni és elhelyezni, amelyek a szóban forgó kulturális értékek restaurálásához szükségesek. A laboratóriumban természetesen nem csak a nagyváradi papírleleteket lehet majd restauráltatni, hanem más városok múzeumainak restaurátorai is dolgozhatnak itt. A tervezet szerint tizennyolc hónap alatt ki kell, alakítsák ezt a helyet, ahol a restaurálás folyik majd.

A tanácsülésen a harmincöt tagból harmincketten szavaztak igennel erre a napirendi pontra.

Kovács Beáta Csilla