Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Requiem a filharmóniában

Giuseppe Verdi (1813–1901) Messa da Requiem szólistákra, énekkarra és zenekarra című darabja lesz műsoron ma este a Nagyváradi Állami Filharmóniában, mely a közönséget nagyszabású, a húsvéti hangulathoz illő zenei élménnyel várja.

Romeo Rîmbu, Barabás Zsuzsa, Dan Popescu, Sidonia Nica és Szerekován János

Romeo Rîmbu, Barabás Zsuzsa, Dan Popescu, Sidonia Nica és Szerekován János

Giuseppe Verdi Messa da Requiem című, 1874-ben befejezett gyászmiséjét hallhatja a Nagyváradi Állami Filharmónia közönsége ma 19 órától, mely világszerte az egyik leggyakrabban játszott darab. A hangverseny előadásában közreműködik Romeo Rîmbu, a filharmónia állandó karmestere, Barabás Zsuzsa (szoprán), a Kolozsvári Magyar Opera szólistája, aki első alkalommal szerepel a darab előadásában, Sidonia Nica (alt), a Bukaresti Állami Opera szólistája, a marosvásárhelyi születésű Szerekován János (tenor) és a Brassói Opera szólistája, Dan Popescu (basszus), valamint a Filharmónia Énekkara Lászlóffy Zsolt karigazgató vezetésével.

A Romeo Rîmbu karmester javaslatára meghirdetett Verdi-darab – ahogy azt a dirigens közölte – kivételes vokál-szimfonikus hangverseny, mely összhangban áll a húsvét jegyében telő napok hangulatával. A művel Verdi Gioachino Rossini operaszerző és Alessandro Manzoni költő haláláról emlékezett meg, amelyet 1874-ben mutattak be a milánói San Marco-székesegyházban a szerző vezényletével. Lászlóffy Zsolt az elhangzottakhoz hozzátette, hogy a színpadilag, illetve a megszólaltatott hangszerek és előadók tekintetében (több mint 130 fellépő) is monumentális darabot hallhat a közönség.

Szamos Mariann