Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Reneszánsz dalokkal emlékeztek Bocskaira

Ez elmúlt hétvégén Nagyváradra is ellátogattak a hagyományossá vált Bocskai-zarándoklat hajdúhadházi, hajdúnánási és hajdúdorogi résztvevői. A rendezvény immár sorozatban a hetedik éve került megrendezésre. A zarándoklat váradi állomásának a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) adott otthont, ahol a szervezők nevében Pintér István köszöntötte a résztvevőket.

Reneszansz (2)

Kátai Zoltán énekmondó

A program gerincét Kátai Zoltán énekmondó előadása képezte, aki az egyetem Bartók-termében tartott félórás zenés műsort, mely során megzenésített Balassi Bálint- és Debreceni János-versek, valamint Wathay Ferenc-szerzemények hangzottak el. Mint a magyarországi küldöttséget vezető Szólláth Tibor országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a rendezvény célja az, hogy felhívják a figyelmet a remek államférfi, a váradi vár egykori parancsnoka, Bocskai István fejedelem emlékezetének fontosságára, akinek egyébként a hajdúság is rengeteget köszönhet. A politikus ugyanakkor azt is bejelentette, hogy Magyarországon idén szeretnék első ízben megrendezni a hajdúk világtalálkozóját a nyár második felében.

Reneszansz (4)

Koszorúzással zárult az esemény a PKE belső udvarán

Reneszansz (3)

Meleg Vilmos színművész

A zarándoklat részvevői a zenei előadást követően a PKE belső udvarára vonultak, ahol Bocskai emléktáblája előtt Meleg Vilmos színművész az alkalomhoz illően két nagyszalontai születésű, vérbeli „hajdúivadék”, Arany János és Gábor Ferenc verseit szavalta el. Az esemény koszorúzással zárult.

Sz. G. T.