Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Rendhagyó évértékelő a néppártnál

Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke és Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke értékelte az idei esztendőt politikai szemszögből egy pizza mellett.

rendhagyo

Zatykó Gyula az 1989-es rendszerváltástól napjainkig a jelenlegi kormányt értékelte a legbecsületesebbnek, amikor is sikerült a korrupciós politikusokat sorra elkapni. „1989 óta nem volt egyetlen olyan kormány sem Romániában, amely az átlagemberért küzdött volna azokért, akik kimutatták felháborodásukat az országot vezető politikusok ellen” – fogalmazott Zatykó, aki az észak-erdélyi autópálya ügyében is felszólalt. Mint hangsúlyozta, tavaly gyakorlatilag pár kilométerrel hosszabb autópályánk volt, mint jelenleg. Egyébként az említett autópályából 400 km helyett valamivel több mint 50 km készült el. „Erdélyből még inkább felháborodottak vagyunk, mivel például Nagylaktól az Atlanti óceánig jobb közúti, autópályás összeköttetése van Romániának, mint az ország fővárosáig, Bukarestig. Ez pedig negatív hatással van Románia gazdaságára”– fogalmazott, hozzátéve, hogy ráadásul a bevándorlók is nehezítik az áruforgalmat. Kamionsorok kígyóznak a határoknál. A téli ünnepek alatt ez a probléma még inkább súlyosbodhat a vendégmunkások ünnepekre való hazatérésével, mivel a menekültek miatt jelenleg jobban ellenőriznek mindenkit a határrendészek. A migránsok közül sokan állítólag a háború elől menekülnek, mégis egy jobb életre vágyva nem állnak meg az EU-s határoknál, hanem Svájcba, Németországba mennek. „Egyetlen uniós törvény sem írja elő, hogy jogod van egy jobb élethez, és hogy befogadd ezeket a bevándorlókat. Többségük fiatal és férfi. Ahelyett, hogy harcolnának a hazájuk demokráciájáért, felkészületlenül érkeznek Európába. Ráadásul nem hajlandók alkalmazkodni, hanem azt akarják, hogy Európa alkalmazkodjon az ő elvárásaikhoz. Nem tudjuk, jövőre mi vár ránk, ha nem tudjuk megfékezni a bevándorlást” – fogalmazott Zatykó.

Csomortányi arra is kitért, hogy a Bihar megyei önkormányzatok nagy része mai napig nem adott kielégítő választ a néppárt kérdésére, hogy mire fordították az adófizetők pénzét. Erre vonatkozóan már többször is hiába kérték a magyar többségű települések önkormányzatai által alkalmazott személyek névsorát, valamint az ezen önkormányzatok által kötött szerződéseket.

Sükösd T. Krisztina