Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Rendezni kell a birtokviszonyokat

A Székelyhídhoz tartozó Érköbölkúton olyan problémával szembesült Szabó Ödön parlamenti képviselő, ami nagyon sok embert érint nemcsak ezen a településen, hanem az ország, Erdély és a Partium valamennyi községében és kisvárosaiban: még mindig rendezetlenek a birtokviszonyok, mind a napig nincsenek megoldva a telekkönyvezési gondok, voltak és léteznek problémák a birtokhatárokkal.

Kozlemeny - Szabo Odon

Szabó Ödön hangsúlyozta: az államnak segítenie kellene a telekkönyvezést, de ezt a munkát jól átgondoltan és kellő szakmai alapossággal kell elvégezni. A kormány most megint egy olyan programot hozott létre a telekkönyvezésre, amelyből kihagyták a kisvárosokat, ami ismét hátrányosan érinti őket. Mivel a kisvárásoknak nem írtak ki külön pályázatot, egy kategóriában kezelik őket a nagyvárosokkal. „Nem lehet őket, például Székelyhidat, Érmihályfalvát vagy akár Margittát Kolozsvárral vagy Nagyváraddal egy lapon kezelni. Az RDMSZ szerint külön kell kezelni a kisvárosokat, hogy esélyük legyen bekerülni a programba és végre rendeződhessen a birtokhatárok korrekt és alapos szakmaisággal történő megállapítása. Az államnak érdeke kellene legyen a jogviszonyok rendezése.”

Mi olyan vidéket akarunk építeni, ahol a falusi élet nem csak a jobb levegőt jelenti, de a jólétet és a gyarapodást is, a boldogulása szempontjából azonban nagyon fontos, hogy falvakon élők életkörülményei javuljanak. Az RMDSZ bátran szembenéz ezzel a problémával. „Ehhez először is rendezni kell a birtokviszonyokat. Megengedhetetlen az, hogy 27 évvel a piacgazdaságba való belépésünk után Romániában még mindig nem lehet tudni egy-egy területről, hogy ki a gazdája” – hangsúlyozta Szabó Ödön.

A parlamenti képviselőjelölt ugyanakkor elmondta: támogatni kell a családi gazdaságokat. Az RMDSZ ezért kezdeményezi, hogy a kormány 50 ezer euróval és három évi adómentességgel támogassa a családi vállalkozásokat. A cél az, hogy négy év alatt kétezer új, erdélyi magyar mezőgazdasági vállalkozás jöjjön létre. Ahhoz azonban, hogy a vállalkozások, vagy azok, akik most kezdenének vállalkozni, részt vehessenek a különböző programokban, illetve pályázhassanak különböző forrásokra, rendezni kell a tulajdonviszonyokat. Minden pályázat egyik alapvető kitétele a tiszta jogviszony. Ha az állam nem segít ezt mihamarabb rendezni, emberek, vállalkozók ezreit lehetetlenít el.”

Az RMDSZ programjában is szerepel, hogy egyik kiemelt célunk 2020-ig befejezni a mezőgazdasági területek tulajdonának rendezését, ennek érdekében az RMDSZ szorgalmazza a parcellázási tervek elkészítésének felgyorsítását, a birtoklevelek kiosztásának sürgetését, keresi a lehetőséget a tagosítás, a hatékony termelési struktúrák kialakítása érdekében történő szabályozás és ösztönző intézkedések foganatosítására. Csökkenteni kell a bürokráciát, megoldást kell találni a kézzel írott, tanúkkal hitelesített szerződések elismerésére, az így gazdát cserélt mezőgazdasági területek tulajdonjogának rendezését, erre központi forrást kell biztosítani, Az önkormányzatoknak nincs lehetőségük saját költségvetésből ezt a bonyolult és költséges folyamatot rendezni. Az állam kötelessége lenne ebben őket segíteni, főleg úgy, hogy az adók jó részét elviszik helyből Bukarestbe” – mondta Szabó Ödön.

 

Bihar megyei RMDSZ Sajtóiroda