Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Rendezni akart, most vádaskodik

A nagyváradi születésű Ioan Ieremia, a Temesvári Mihai Eminescu Állami Színház volt igazgatója 2011-ben jött haza Bihar megye székhelyére, és azóta próbálja felhívni a helyi lakosság figyelmét rendezői múltjára, ám erre szerinte senki nincs tekintettel, a helyi színházi társulatok pedig nem engedik, hogy nekik alkosson.

rendezni akart

A negyven éves szakmai tapasztalattal rendelkező Ioan Ieremia rendező, aki az 1989-es román forradalom harcosaként beszél magáról, folyamatos elutasítások ellenére próbál sajtónyilvánosság útján figyelmet szerezni ügyének: utoljára szeretne rendezni egy darabot a Regina Maria vagy a Szigligeti Színház számára. Egyre hangsúlyosabb vádjai azonban, amelyekkel a román színház vezetőjét, Daniel Vulcut illeti, egyértelműen akadályt gördítenek elé.

A két kulturális intézmény vezetői – Daniel Vulcu és Czvikker Katalin – 2011 óta nem állnak szóba a rendezővel, aki hiába próbál érvényt szerezni harcának, állítása szerint az RMDSZ irodáiban sem talált partnerekre. Ahogy azt elmondta, a temesvári forradalmi események napján érkezett Nagyváradra, ahol „a városháza erkélyén imposztorok, köztük színházi emberek ragadták magukhoz a dicsőséget, forradalmárságukat bizonyító iratokat fabrikálva maguknak, és kisajátítva az érdemeket, funkciókat és az ezekkel járó anyagi javakat” – fogalmazott Ieremia, egyértelműen a Regina Maria Színház jelenlegi igazgatóját, Daniel Vulcut értve a szóban forgó „álforradalmárok” között.

A most 81 éves Ioan Ieremia kitart amellett, hogy a jogtalanul betöltött funkciókról le kell mondani, ellenkező esetben a szükséges bizonyítékok és tanúk birtokában bíróság elé fogja állítani Daniel Vulcu igazgatót.

Szamos Mariann