Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Rekkenő hőség várható

Az idei nyár legmelegebbnek jósolt napjai elé nézünk a héten. Az Országos Meteorológiai Igazgatóság elsőfokú hőségriasztást adott ki keddre az ország 15, nyugati és középső megyéjére. Ezekben a megyékben szerdán és csütörtökön másodfokú, az ország többi részén pedig elsőfokú riasztás lesz érvényben a kánikula miatt.

rekkeno

Bár az idei nyár is a mérsékelt égövhöz képest szokatlanul meleg volt, úgy tűnik, az elkövetkező napokban igazi trópusi kánikulát kell elviseljünk. Kósa-Kiss Attila meteorológus és csillagász az alábbiakra hívta fel a Bihar megyeiek figyelmét.

A Baselben (Svájc) készült időjárás-előrejelzés szerint a jóval 30 Celsius-fok fölötti hőmérsékleti maximumok mellett trópusi éjszakákra számíthatunk, hiszen éjjel sem fog 20 C-fok alá lehűlni a levegő. A jelenlegi számítások alapján mérhető csapadékot nem várhatunk, jóllehet 6 nap után az előrejelzés megbízhatósága napról napra mind bizonytalanabb, ilyenképp frissítő záporesők vagy zivatarok kialakulására nem szabad elveszítenünk a reményt.

A szárító hatású, leszálló légmozgások jellemezte szubtrópusi anticiklonok késő tavasz óta a szokásosnál gyakrabban terjeszkednek magasabb földrajzi szélességekre, amit az éghajlatkutatók többsége a légkör általános felmelegedésének tulajdonít.

Minél tisztább, sötétebb kék színű az égbolt, a bőrmegbetegedéseket okozó ibolyántúli sugárzás annál erősebb (az ultraibolya, azaz UV-sugarakat megszűrő ózonréteg, ha átmenetileg is, időről időre elvékonyodhat). A D-vitamin képződését elősegítő napfényben elég naponta 15–20 percet tartózkodni napellenzős sapkában, kalapban. Fogyasszunk sok vizet, ásványvizet, zöldséget, gyümölcsöt. A szobákat nappal árnyékoljuk, éjjel szellőztessük. Ne feledkezzünk meg háziállataink és a madarak napi friss vízadagjáról.

(szőke)