Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Reinecke- és Mendelssohn-művek a filharmóniában

Carl Reinecke (1824–1910) Hárfaversenyét, op. 182 és Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847) IV., A-dúr Olasz szimfóniáját, op.90 mutatják be ma este a Nagyváradi Állami Filharmóniában.

 Romeo Rîmbu és Viktor Hartobanu

Romeo Rîmbu és Viktor Hartobanu

A 19. század nagy német zeneszerzőié a mai este a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében, akik karmesterekként és zongoristákként is tevékenyen részt vettek koruk zenei életének színesítésében. A 19 órakor kezdődő szimfonikus koncertet Romeo Rîmbu vezényli, szólistaként pedig Nagyvárad színpadán először a román származású, de Németországban született, a kortársak által sokat méltatott fiatal művész, Viktor Hartobanu játszik hárfán. A fellépők most találkoztak és szerepelnek együtt először, jóllehet Rîmbu elárulta, hogy együtt végezték el a líceumot Hartubanu édesanyjával.

Az este különlegessége tehát a hazai koncerteken ritkán hallható hárfa hangja lesz, a romantika századát és szerzőit illetően pedig Hartobanu szintén kifejezte a méltatlanul elhanyagolt hangszer megszólaltatását – amelyet a 19. század második felében szintén mellőztek – a hárfára és zenekarra írt darabok hiányát idézve.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Szamos Mariann