Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Régiségek hétvégéje

A kínálat nemigen találkozott a kereslettel a hétvégén megrendezett régiségvásáron a kihalt nagyváradi Rhédey-kertben (ma Bălcescu-park). Ott jártunkkor a szombati késő délutáni kánikulában kitartóan ácsorogtak az árusok a legkülönfélébb portékákkal, azonban a standok között alig egy tucat kíváncsiskodó lézengett, és ők sem igen vásároltak, inkább csak nézelődtek. Pedig műértő gazdára várt itt mindenféle mesteri kézzel megmunkált különlegesség, persze laikus szemmel nézve sok „haszontalan csecsebecse” is.

Regisegek 2

Volt díszes porceláncsillár, aranykrisztus, Mona Lisa festményutánzat, csillogó eszcájg, ezüsttányéron sétáló miniatűr sárgaréz tevék, rokokósan kerekded idomú nippangyalkák és hófehér szakállú porcelán kertitörpék.

Akadt teljes standja a valamikori gazdájukat sirató árva plüssállatoknak, de volt klasszikus üveghal (igaz, ezt a mai korszerű tévék tetejére már nehéz lenne felhelyezni), porcelánból pedig egész állatkert: kacsacsalád, mérges bengáli tigris, szökellő paripa stb.

Regisegek 3

Megvásárolható volt egy-egy ismeretlen festő ismeretlen tájat ábrázoló romantikus tájképe is pár száz lejért, de akadtak még sok-sok évtizede lejárt turistakalauz kiadványok, régi bankók és pénzérmék, ékszerek, egy árválkodó hegedű, s volt megsárgult román propaganda-folyóirat is, címlapján a morcosan pózoló Hitlerrel.

A fémtárgyak iránt vonzódók kedvüket lelhették egy-egy régi katonasisakban, antik gyertyatartókban, sőt, egy nagykárolyi gyártmányú öntöttvas utcai csap is vásárlójára várt. Remélhetőleg a régiségkereskedők kitartása hozott némi gyümölcsöt számukra a két napos vásár alatt.

Tóth Gábor