Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Régi téglák a mihályfalvi helytörténeti múzeumban

Február 5-én és 6-án, azaz csütörtökön és pénteken újra megtekinthető lesz az érmihályfalvi helytörténeti múzeum régi téglagyűjteménye. A látogatók megismerkedhetnek a téglagyártás művészetével és a múlt század eleji, helyi téglagyárak és gyártulajdonosok történetével.

Ez tulajdonképpen nem egy újkeletű kiállítás – tudtuk meg Szilágyi Andrea régésztől és múzeológustól. Ezelőtt három-négy esztendővel már ki voltak állítva ezek a régi monogramos téglák, de később, hely hiányában raktárba kerültek. Most két napig ismét megtekinthetőek, s közben a látogatók megtudhatnak néhány dolgot gyártásukról, az egykori téglagyárról, annak tulajdonosairól is – mondja a múzeum vezetője.

Szilágyi Andrea a téglák történetéről beszél

Szilágyi Andrea a téglák történetéről beszél

Kedvcsinálónak elmondanánk, hogy Szalai Ilona, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) egyik mihályfalvi tagja, illetve a múzeum egykori ideiglenes adminisztrátora sokáig nehezményezte, hogy egyik napról a másikra eltűnt a városnak egy olyan színfoltja, mint a téglagyár, mely messzemenően nem olyan mostoha bánásmódot érdemelt volna. Egyik dolgozatában éppen ennek a gyárnak a históriáját meséli el, így mentve át az utókornak okulásul, hátha a jövőben több odafigyeléssel döntenek majd az illetékesek egy műemléknek is beillő létesítményről.

Szalai Ilona adatai szerint 1936-ig egy Balogh nevezetű ember birtokában volt. Mint mondta, ezt a tulajdonost csak a szájhagyomány őrzi, nincsenek róla levéltári adatok. Ilyen „B” monogramos, kézzel formázott nagyméretű téglák még itt-ott fellelhetőek Mihályfalván, bizonyságul a létezésére, de neki is akad néhány darab a téglagyűjteményében. A gyár, később újra gazdát cserélt, a Jakab fivérek vásárolták meg. 1936 után Szabó Antal birtokába került és az 1950-es államosításig az ő tulajdonában volt.

A kiállítás a megjelölt napokon 9–16 óra között látogatható.

S. É.