Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Régi mozik hangulata

Igazi kulturális csemegében lehetett részük azoknak, akik hétfőn este ellátogattak a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE), a Balassi Intézet jóvoltából megrendezett, tíz alkalomból álló vetítés-sorozat első alkalmára. A hétfői vetítés előtt a szervezők azt is bemutatták, milyen volt ezelőtt 120 évvel, a mozizás (h)őskorában beülni egy akkori filmszínházba és megnézni egy korabeli némafilmet.

Kósa András László és Balázs Zoltán

Kósa András László és Balázs Zoltán

A PKE részéről házigazdaként Balázs Zoltán, a képzőművészeti tanszék vezetője köszöntötte a közönséget, majd Kósa András László, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatója tartott rövid ismertetőt a vetítéssorozatról és a magyar mozikultúra kialakulásáról. Mint rámutatott, manapság, a digitális filmezés korában nehéz elképzelni, hogyan készültek az első némafilmek, mekkora társadalmi jelentőséggel bírt a filmszínházak megjelenése. A hétfőn bemutatott két magyar film igazi filmtörténeti csemege: az első Uher Ödön Mire megvénülünk (1916), a második Janovics Jenő Az utolsó éjszaka (1917) című filmje volt. A két némafilmben több korabeli erdélyi származású színész is szerepet kapott.

A némafilmeket élő zongorakíséret mellett vetítették le a PKE zeneszakos hallgatói közreműködésével.

Szőke Mária