Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Régi autó helyett újat

Az idei roncsautó-program több változást is hozott az előző évekhez képest, például idén a nyolc évnél régebbi autókat is lecserélhetik tulajdonosaik, ugyanakkor a megváltoztatott procedúra több feladatot ró az autókereskedésekre.

Ebben az évben a roncsautó-program keretében 17 ezer elektronikus értékjegyet használhatnak fel országszerte a gépkocsitulajdonosok. Egy voucher értéke 6500 lej, a program keretösszege pedig 119 ezer lej.

„Az elmúlt egy hét alatt a 17 ezer előkészített elektronikus értékjegyből 1462 darabra érkezett igénylés a Környezetvédelmi Alaphoz” – számolt be április 15-én Bukarestben Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. Elmondta, hogy „az 1462 igénylésből 1421-et már jóvá is hagytak, 38-at pedig visszautasítottak formai hibák miatt”. A tárcavezető szerint fontos az átláthatóság, ezért úgy döntöttek, hogy a Környezetvédelmi Alap honlapjára (www.afm.ro) naponta friss információkat kell feltölteni a roncsautó-programról. A Környezetvédelmi Alap egyébként 87 márkakereskedőt vett fel a rendszerbe, ezek listáját szintén megtalálhatják az alap honlapján az érdeklődők.

regi

Bihar megyében többek között az Opel hivatalos márkakereskedése vesz részt évek óta a roncsautó-programban. Pecher János vezérigazgatója (képünkön) arról tájékoztatta a Reggeli Újságot, hogy cégük április 7-én írta alá a szerződést a Környezetvédelmi Alappal. Naponta legalább egy-két-három érdeklődő megy el hozzájuk, mondta a vezérigazgató, aki azt is hozzátette, arra nem nagyon számítanak, hogy kétszáznál több autó vevőre talál a program keretében, mely addig tart, ameddig az arra szánt pénz el nem fogy. A statisztikák egyébként azt mutatják, hogy Bukarest a legnagyobb autópiac, a program keretében ugyanis az autók fele rendszerint a fővárosban talál gazdára.

Az autókereskedésekre több munka hárul az idei programban. A minisztérium közleménye szerint „a forgalmazó bevezeti a PSIPAN 2014 elnevezésű adatbázisba a lecserélendő autó, illetve a tulajdonos adatait, és kiállít egy beiratkozási bizonylatot. A Környezetvédelmi Alap megvizsgálja, hogy a bevezetett adatok helyesek-e, a forgalmazó értesíti a tulajdonost, hogy vigye be régi autóját egy begyűjtő központba, ahonnan erről szintén bizonylatot kell kapnia. Ezután ismét az eladóhoz kell fordulnia, ott ki kell töltenie a részvételi dossziét, és azután véglegesíteni kell az új autó megvásárlására vonatkozó szerződést, illetve ki kell fizetnie az előleget.”

Pecher János arra is felhívta a figyelmet, hogy további kedvezményt, úgynevezett eco-bonuszt kaphatnak azok, akik olyan járművet vásárolnak, amelyik megfelel az Euro 6-os kritériumoknak, hibrid gépkocsi, vagy szén-dioxid kibocsátása száz kilométeren száz grammnál kisebb. A bónusz értéke 500 lej, és ha az autó több feltételnek megfelel, akkor legtöbb két bonuszt, tehát további ezer lejes támogatást kaphat a vevő.

Fried Noémi Lujza