Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Régészek vizsgálódnak a főtéren

A nagyváradi Szent László tér felújítása eddig is sok port kavart – szó szerint is nap, mint nap beszívandót, illetve átvitt értelemben kulturálisan emésztendőt –, nemcsak közlekedés, környezetvédelem vagy balesetveszély szempontjából, de az elhanyagolt történelmi értékmentés terén is.

Míg a helyi önkormányzat azon igyekszik, hogy az EU-s pályázat hajrájában a térfelújítási munkálatokat minél hamarabb veszteségmentesen szájba vágja, addig sok felszíni, illetve a mélyebb rétegekben fekvő tárgyi emlék válik itt semmivé vagy kallódik el az elmúlt hónapok fúrásai-faragásai nyomán. A leletek elhanyagolása – még ha nem is bírtak feltétlenül rendkívüli műemlékértékkel – az „igazi” váradiakat mégiscsak sérti, mivel vélhetően úgy tűnnek majd el a köztudat(lanság)ból, ahogyan hosszú távon akár mi magunk is járhatunk, ha nem figyelünk.

A napokban egy újabb árokásás és elektromos hálózat cseréje során a Szent László templom és a városháza között fekvő területen mintegy három méter mélyen bukkantak olyan leletekre, amelyeket a városi önkormányzat döntésére egyelőre óvatosságból nem bolygattak tovább. A helyszínre azonnal kiszálltak a Nagyváradi Egyetem fiatal régészei Florin Sfrengeu (képünkön) vezetésével, aki tegnap szó szerint a gödörből számolt be lapunknak néhány mondatban arról, mit is találtak.

A helyszínen egyelőre a jelek szerint nagyobb volt a felbolydulás, mint a lelet várható jelentősége, tudtuk meg. A városi önkormányzat munkatársai vélhetően kiadnak majd hamarosan egy hivatalos nyilatkozatot is arról, hogy mire leltek, és ezt csak azután hozzák nyilvánosságra, amikor már a feltárásokat végző szervek meggyőződtek róla, mivel van dolguk.

A mostani állás szerint Sfrengeu elmondta, egy 17-18. századi téglával borított rétegre bukkantak, mely nem valószínű, hogy a legendás főtéri alagutak része lenne, sokkal inkább azt igyekszik alátámasztani, hogy már akkoriban próbáltak járhatóvá tenni kemény burkolattal egy ma már nyilván mélyebben fekvő utat, hogy a templom felé jobbá tegyék a közlekedést a Körös melletti, gyakran iszapos, sáros talajon. Mivel azonban a téglaréteg szomszédságában cserépmaradványokra is bukkantak, elképzelhető az is, hogy a téglaréteg egy korabeli ház alapját képezi, mely akár fazekasműhely is lehetett.

A feltárást nehezíti több, az elmúlt évtizedekben lefektetett betonréteg is. Sfrengeu hozzátette, a teljes főtér területe alatt számos meglepetés fekhet még, ezek mentő feltárását azonban, még ha sor is kerülhetne rá, rengeteg egymásra épült szilárd burkolat, s az elmúlt évtizedekben elhelyezett kusza csatornahálózatok is nehezítenék.

Tóth Gábor