Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„ReforMaraton 500” a Kárpát-medencében

reformmaraton 1

A Reformáció Emlékéve előtt tiszteleg igen sajátos, de mint bebizonyosodott, igencsak népszerű módon az a kis csapat, melynek tagjai szokatlan missziót vállaltak fel a reformáció tanainak terjesztésére. A „ReforMaraton 500” elnevezést kapott körút, melyet joggal nevezhetünk missziós útnak, Bardócz Csaba ikafalvi lelkész és Juhos Gábor maratonfutó ötletéből valósult meg. Bardócz tiszteletes a Reggeli Újság kérdésére elmondta: az alapgondolat szerint régóta tervezték már, hogy az egész Kárpát-medencét, Horvátországot, Vajdaságot, Kárpátalját, a Felvidéket, a Partiumot, Erdélyt, Székelyföldet és Magyarországnak minden egyes régióját jó lenne úgy átfogni, azaz bejárni, hogy közben a magyar nemzetnek és a protestáns hitnek legyenek egyfajta szószólói, jelenkori hírnökei, miközben minél több embert kapcsolnak be a reformáció emlékévének megünneplésébe.

reformmaraton 2

A futók célul tűzték ki, hogy 500 óra alatt a Kárpát-medence több száz településére elviszik a Luther Márton által 500 évvel ezelőtt írt 95 tétel magyarra fordított változatát a reformáció 500. évfordulója tiszteletére. A csapat mielőtt nekivágott volna a Kárpát-medencei missziónak, ellátogatott Wittenbergbe, ahol a 95. lutheri-pont másolatát pecséttel hitelesítették. Ezt követően vágtak neki a ReforMaratonnak.

reformmaraton 3

Luther példáját követve több templomajtóra kiszegezték a híres okirat másolatát. A csapat alaptagjai Bardócz Csaba és felesége, Tímea, Juhos Gábor, Árus Csongor László hegyközszentmiklósi református lelkész és Magó Pál. Több Bihar megyei településen is jártak az elmúlt napokban, s mint megtudtuk, mindenütt nagy szeretettel fogadta őket az ottani református közösség, a legtöbb helyen csatlakoztak is ahhoz, hogy aki bírja, az a templom előtti 500 méteres szakaszt a maratonfutókkal együtt teszi meg. A missziós maratonfutás október 21-én ér véget a székelyföldi Bereck faluban.

(szőke)