Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Rászorulók ehetnek egy váradi kávézóban

Szociálisan érzékeny vezetőségének és adakozó szellemű vendégkörének köszönhetően több tucatnyi szegény ember számára biztosít meleg ételt szombatonként tíz órától a Kőfaragó (ma Nicolae Jiga) utca 25. szám alatt működő BooKafé kulturális kávézó. Ami az aktivitást még különlegesebbé teszi az, hogy a rászorulókat a fizető vendégekhez hasonlóan a lokál belsejében levő asztaloknál vendégelik meg, vagyis nem csak a korgó gyomrukat tömik be, hanem emberi méltóságukat is valamelyest helyreállítják. Azáltal, hogy elegáns kávéházi környezetben beszélgethetnek és kiszolgálásban részesülnek, a hajléktalanok is teljes jogú állampolgárnak érezhetik magukat, még ha hetente csak egy délelőttre is.

Fotó: Remus Toderici

Fotó: Remus Toderici

„A projektet tavaly januárban indítottuk útjára, s azóta sikerrel tartjuk fenn. Először csak kolindálni mentünk el a Gutenberg utcai hajléktalanszállóra, de aztán úgy gondoltuk, hogy többet is tehetnénk az ott elő emberekért. Így születetett meg az ötlet, hogy vendégeljük meg őket. Eleinte csak a hajléktalanszálló lakóit hívtuk, később az utcáról is fogadtunk minden szegényt” – nyilatkozta Cornel Caba üzletvezető. Mint elmondta, a projekt költségvetésének egy részét a lokál saját bevételéből fedezik, a másik részét pedig adományokból finanszírozzák. A kávézó vendégkörét arra kérték, hogy tízlejes „szeretetjegyek” vásárlásával támogassák a rászorulók étkeztetését, ugyanakkor minden klienst és támogatót meghívtak arra, hogy szombatonként segítsen be az ételek szervírozásában és beszélgessen el azokkal az embereken, akiken segíteni próbálnak.

Fotó: Remus Toderici

Fotó: Remus Toderici

Az ellátottak száma hétről hétre változik és 40-50 fő körül mozog. A számukra kínált menü is szezonálisan változik. A szombatonként délelőtt tíz órától kezdődő aktivitás elején rendszerint teát és süteményt fogyasztanak a rászorulók, majd főtt ételt kapnak, amelyet a BooKafé konyháján készítenek el, vagy egy közeli kantinból rendelnek meg nekik. A szegények étkeztetésére szóló adományokat készpénzben a helyszínen vagy PayPal rendszerben történő banki átutalással lehet leadni. Az akcióval és a lehetséges adakozási módokkal kapcsolatos további információk a kávézó weboldalán (http://www.bookafe.ro) vagy a 0749/227-962-es telefonszámon érhetők el.

Sz. G. T.