Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Rangsorolás holtversenyekkel, visszalépésekkel

Felemásra sikeredett a nagyváradi RDMSZ-szervezet keddi jelöltrangsoroló küldöttgyűlése: az önkormányzati képviselőjelöltek közül a szavazatok összeszámlálása után ketten visszaléptek, illetve holtverseny alakult ki több jelölt között is.

Először a mandátumukat kitöltő tanácsosok beszámolóit hallgatták végig, elsőként Víg Hajnalkát, majd Kis Gábort, Ritli László Csongor frakcióvezetőt, Sárközi Zoltánt, Szabó Józsefet és Huszár Istvánt. Köszönetet mondtak az ülésvezető Biró Rozália szenátornak, valamint a tanácsból államtitkári kinevezése miatt távozott Pásztor Sándornak, és az alprefektusnak kinevezett Delorean Gyulának is munkájáért.

Az első sorban Kirei Melinda, Pető Dalma, Kecse Gabriella, Kecskés Irén és Végh Margaréta, a másodikban a visszalépett Borsi Imre Lóránt, Kis Gábor, Huszár István és Hochhauser Ronald Fotó: Csikos Rolland

Az első sorban Kirei Melinda, Pető Dalma, Kecse Gabriella, Kecskés Irén és Végh Margaréta, a másodikban a visszalépett Borsi Imre Lóránt, Kis Gábor, Huszár István és Hochhauser Ronald
Fotó: Csikos Rolland

A beszámolókhoz hozzá is szólhattak, és két javaslat is érkezett a küldöttek részéről a rangsorral kapcsolatban. Debreczeni Sándor az ifjúsági jelölt, az Borsi Imre Loránt számára kérte a lista 4. helyét, Bimbó-Szuhai Tibor pedig az egyházak képviselőinek kért befutó helyet a listán. A küldöttek azonban szavazással döntöttek arról, hogy titkos szavazással rangsorolják a jelölteket, akik ábécésorrendben mutatkoztak be.

Elsőként az ifjúsági szervezeteket képviselő Borsi Imre Loránt mutatkozott be, őt a Tulipán-kaláka mozgalom vezetőjeként is ismerhetik, majd Hochhauser Ronald muzeográfus, az MTA külső tagja beszélt, őt Kecse Gabriella, a Szacsvay Imre Általános Iskola aligazgatója követte, majd Kecskés Irén, a megyei tanács munkatársa és Partium Rádió igazgatója beszélt terveiről. Kerekes József váradrogériuszi református lelkész bemutatkozásakor leszögezte: ő egyháza képviselője számára kér helyet, jómaga egyéb elfoglaltságai miatt el sem vállalná az önkormányzati képviselői tisztséget, arról az egyháza által megnevezett jelölt javára mondana le. A következő jelölt Kirei Melinda fizikus volt, aki kutatói tapasztalatokkal is rendelkezik, jelenleg családi vállalkozásuk vezetése mellett a nagyváradi onkológián dolgozik önkéntesként, őt Kis Gábor, a Szigligeti Színház gazdasági igazgatója követte (ő jelenlegi is a váradi tanács tagja). Pető Dalma, a dél-rogériuszi RMDSZ-körzet vezetője vetítettképes bemutató segítségével magáról és terveiről is beszélt, végül Végh Margaréta, a csillagvárosi RMDSZ-körzet tagja mutatkozott be, ő Nagyszalontán oktató pedagógus.

A titkos szavazás következett (a kilenc jelölt neve szerepelt a szavazólapon, melyből hármat le kellet húzniuk a küldötteknek a rangsoroláshoz). Kerekes József még a szavazatszámlálás közben közölte, hogy ilyen körülmények között visszalép a jelöltségtől. Ugyanezt tette Borsi Imre Loránt, ő azonban már a szavazatok számának ismeretében mondta el, hogy szintén visszalép.

Huszár István jelöltségét és listavezető helyét megerősítették a küldöttek, a holtversenyek miatt azonban a jelölteket csak később rangsorolják. A szavazáson Kirei Melinda és Kecse Gabriella 51-51 szavazatot, Kis Gábor 50 voksot kapott. Fejenként 41 szavazattal szintén holtverseny alakult ki Pető Dalma, Kecskés Irén és Hochhauser Ronald között, Borsi Imre Lóránt 32, Kerekes József 31, Végh Margaréta pedig 16 szavazatot kapott.

Fried Noémi Lujza