Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Rajtunk áll, hogyan nőnek fel

Kedden nyílt meg a Gyermekért és Családért Egyesület, a belgiumi VZW Oradea Alapítvány és a Partium Alapítvány által, a nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület partnerségével szervezett Együtt…? című fotóművészeti kiállítás.

Földes Béla, Thurzó Sándor József, Herman Szabolcs, Patrick Bellinck, Ioan Ciorba és Tóth István

Földes Béla, Thurzó Sándor József, Herman Szabolcs, Patrick Bellinck, Ioan Ciorba és Tóth István

A nagyváradi vár múzeumának épületében nyitották meg Együtt…? címmel azt a fotográfiai kiállítást, amelynek célja a közösség érzékenyebbé tétele a csonka családok gondjai iránt, figyelembe véve ezen családok aggasztóan növekvő számát, és az ezekből származó gyermekek sérülékenységét.

A kiállítás látogatóit a vármúzeum képviseletében Ioan Ciorba köszöntötte, kifejezve háláját a szervezőknek, majd átadta a szót Tóth Istvánnak, az Euro Foto Art Nemzetközi  Egyesület és a Nagyváradi Tavirózsa Fotóklub elnökének, aki karrierje legkülönlegesebb megnyitójának nevezte a mostanit. „Költészet és történetek vannak a képeken, és megalkotásuk gondolkodásra serkentette az alkotókat.” – mondta az elnök.

A kiállítás üzenetét dr. Patrick Bellinck, a belgiumi VZW Oradea Alapítvány és a nagyváradi Gyermekért és Családért Egyesület elnöke közvetítette, akinek szavait Herman Szabolcs pszichológus, az egyesület helyi képviselője tolmácsolta. Patrick Bellinck huszonöt év aktív jelenlét után Nagyvárad szociális életében, a szülők nevelési bizonytalanságáról szólt, akik elsősorban felelősek azért, hogy gyermekeik hogyan és milyen emberré nőnek fel. „A saját gyermekeiket nevelő szülők több mint 36%-a aggódik a gyermekük nevelését, felnövését vagy fejlődését illetően. Ezen szülők 60%-a a családon kívül, a családban vagy a baráti körben keres segítséget vagy tanácsot.” – mondta a belga orvos, aki az elhangzottakhoz hozzátette, hogy a gyermeknevelés tulajdonképpen az egész társadalom, egy egész falu felelőssége.

Ariana Moş, a váradi önkormányzat és Nagyváradi Közösségi és Szociális Ügyek Igazgatóságának (ASCO) nevében mondott köszönetet a kiállításért, amely felhívja a figyelmet a hátrányos helyzetű gyermekek sorsára, akikért nap mint nap többet lehet és kell tenni.

rajtunk 3

A felszólalók sorát dr. Földes Béla nyugalmazott neurológus-pszichiáter zárta a Partium Alapítvány nevében, aki a dr. Patrick Bellinckel folytatott több mint húsz éves partnerség értékeiről beszélt, melyek több mint 1,5 millió eurós befektetésekben, ötletek és korszerű ismeretek cseréjében és számos közös kulturális projekt kivitelezésében mérhetőek.

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület védnöksége alatt szervezett kiállításra 175 alkotást neveztek be nagyváradi, margittai és szentandrási fotóművészek. A beérkezett pályaművek közül a szakmai zsűri 40, valós szakmai értékkel és különleges érzelmi üzenettel rendelkező alkotást választott ki. A zsűri tagjai elnöke Tóth István AFIAP, a zsűri tagjai dr. Ramona Novicov művészetkritikus és dr. Morvay Szabó Edina fotóművész voltak.

A kiállítás díjazottai: I. díj Nicoleta Gabor (Nagyvárad), A vezető; II. díj Imre Zoltán (Nagyvárad), Fájdalom; III. díj Monica Marton (Nagyvárad), Öröm. A díjazott alkotások mellett a zsűri elfogadta Bánházi Gyöngyi (Margitta), Gheorghe Petrila EFIAP (Nagyvárad) és Sime Marius (Szentandrás) alkotásait is. Különdíjban részesült Balla Cristina-Suzana nagyváradi fotóművész. Figyelembe véve az alkotások kiemelkedő művészi értékét, a zsűri megítélt három Szatmári Pap Károly plakettet Ovi D. Pop EFIAP, Ovidiu Gabor és dr. Gelu Vrabie nagyváradi fotóművészeknek.

A megnyitón ugyanakkor bemutatták a Nagyváradi Tavirózsa Fotóklub kiadójának gondozásában, a Durans Press Oradea által nyomtatott és a Gyermekekért és Családért Egyesület által anyagilag támogatott kiállítási katalógust is.

A kiállítás zenei pillanatait Thurzó Sándor József brácsaművész biztosította, aki többek között Carlos de Almeida és Bartók Béla műveiből adott elő, valamint elhangzott Kodály Zoltán Sej, Filipa táncom című darabjának Sergio Kuhlmann által brácsára hangszerelt műve is. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal partnerségben szervezett kiállítás 2017. december 5-ig lesz látható.

Szamos Mariann