Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Puskás-kiállítás nyílt

A magyar labdarúgás aranykorának emléktárgyai két hétig a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumba költöztek, annak a vándorkiállításnak a keretében, amelyet a Puskás Intézet indított el 2016-ban, az aranycsapat híres londoni 6:3-as győzelmének 63-ik évfordulóján. A tárlatot a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében hozták el Nagyváradra, miután előzőleg Erdély több városát is bejárta már.

puskas 1

A szombati tárlatnyitón Botházy Nándor főszervező köszöntötte az egybegyűlteket, rámutatva arra a kevesek által ismert tényre, miszerint Puskás Ferenc 15 évesen a Budapesti Honvéd csapatának tagjaként egyik első mérkőzését épp Nagyváradon a NAC csapata ellen játszotta.

A tárlatnyitón jelen volt Jenei Imre, BEK-győztes futballedző is, aki személyesen ismerte és egy évig együtt is dolgozott az egykori aranycsapat legendás csatárával. „Puskás nem csak Magyarországnak, hanem Európának volt az egyik legnagyobb játékosa. Az irigyei azt mondták rá, hogy csak bal lába van. És valóban ballábas volt, de azzal úgy tudott rúgni, mintha három lába lett volna, nem kettő” – fogalmazott.

„Nagyon örülök, hogy a nagyváradi és partiumi emberek is láthatják végre azt, ami egyszerűen egy fenomén volt” – hangsúlyozta a Varadinum Alapítvány kuratóriumának képviseletében Derzsi Ákos szenátor, aki köszönetet mondott a kiállítás szervezőinek, s rámutatott, hogy az erdélyi, vagy felvidéki embereknek talán többet is jelentett a Puskás-jelenség, mint az anyaországban élők számára.

puskas 2

Imre Zoltán, az Ady Endre Emlékmúzeum igazgatója örömét fejezte ki, amiért az általa képviselt intézmény fogadhatta be a vándorkiállítást. „Miért ne férne el egy csillag mellett egy másik csillag? Hiszen olyan emberekről beszélünk, akik Magyarország hírnevét, a magyar nemzetet, magyar öntudatot világszinten képviselték” – hangsúlyozta az emlékmúzeum igazgatója, képletesen választ adva azoknak, akik furcsállták volna a helyszínt.

A tárlatnyitón jelen volt és köszöntőbeszédet mondott még Kiss András Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlési képviselő, valamint Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója is. „Puskás Ferencet már sajnos nem láthatjuk játszani, de azért az életéről sokmindent megtudhatunk az itt kiállított tárgyak által. Képet kaphatunk arról, hogy valójában mekkora sztár is volt ő” – nyilatkozta Balogh Balázs, aki arra is rámutatott, hogy Spanyolországban és Európa más városaiban talán még nagyobb népszerűségnek és megbecsülésnek is örvend Puskás, mint Magyarországon.

A kiállításban számos patinás sportrelikvia szerepel, többek közt a Madridban nyert kupák, családi fényképek, kéziratok, a Honvédban kapott érmei, kitűntetései, vagy a híres 6:3-as győzelem emlékzászlója. A tárgyakat a Varadinum időtartalma alatt, két héten át tekinthetik meg az érdeklődők az Ady Endre Emlékmúzeumban.

Sz. G. T.