Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Prokofjev-fesztivál a filharmóniában

A múlt heti Mozart-fesztivált egy orosz zeneszerző, Szergej Szergejevics Prokofjev (1891–1953) estje követi ma a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók hangversenytermében. A fesztivált a filharmónia állandó dirigense, Romeo Rîmbu vezényli, meghívott szólistaként pedig Cristina Goicea hegedűművészt hallhatja a közönség.

Romeo Rîmbu és Cristina Goicea

Romeo Rîmbu és Cristina Goicea

A Nagyváradi Állami Filharmónia ma 19 órától kezdődő koncertje a 20. század egyik nagy orosz zeneszerzőjének három darabjából álló előadással kedveskedik: keringő a Hamupipőke című balettből, 2., g-moll hegedűverseny, op. 63 és a Rómeó és Júlia balettzene részletei.

Romeo Rîmbu karmester a szerelem témáját feldolgozó művek estjének nevezte a mait, amelyekkel a filharmónia kalapot emel a hölgyek előtt nőnap alkalmából, és amellyel az orosz zeneszerző rendkívül összetett személyisége tárulkozik ki a közönség előtt.

Prokofjevet úgy mutatta be mint nagy utazót, aki az 1917-es forradalom hatására elhagyta hazáját, majd hazatért Sztálin Szovjetuniójába, de képtelen volt hosszabb távon egyetlen városban maradni. A zenetörténet úgy ismeri a zeneszerzőt, mint akit soha nem riasztott el a kudarc, a sikertelenség, jóllehet operái nem örvendtek sikernek első bemutatóik idején. Rîmbu hozzátette, mindhárom kiforrott mű igazi provokáció, különösen a hegedűverseny, amellyel a Nagyváradra mindig szívesen visszatérő Cristina Goicea legutóbb Szebenben és Németországban lépett fel, és amely szerinte Romániában igen kevéssé játszott darab, és különleges hegedűi virtuozitást igényel.

A koncertre a szervezők és a meghívottak mindenkit szeretettel várnak.

Szamos Mariann