Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Projektet zárt az Aqua Crisius

A nagyváradi székhelyű Aqua Crisius Sporthalászok Egyesülete (APS Aqua Crisius) újabb sikeres projektet zárt le, amely iskolák bekapcsolásával igyekezett a környezetvédelmet szorgalmazni a jövő számára.

projektet 2

A tíz éve működő Aqua Crisius Sporthalászok Egyesülete által kezdeményezett, a Partnerség Alapítvány és a MOL Románia finanszírozásával megvalósult Védett területek a jövő számára című projekt idén április 15. és október 2. között 12 iskola diákjait aktivizálta Bihar megyében.

A projektről annak vezetője, Andrei Togor haltenyésztő mérnök számolt be tegnap délelőtt. Mint mondta, a Jád völgyének (Valea Iadului) népszerűsítő akciója révén 12 település (mint például Diószeg, Váradszentmárton, Rév, Nagyvárad, Szentandrás) több mint 1000 diákját sikerült egy új kampányba bevonni, amely az APS Aqua Crisius irányítása alatt álló védett területek és állat-és növényfajták megóvásának szükségességét szorgalmazta. A program ugyanakkor lehetővé tette öt tájékoztató tábla kihelyezését is a völgy egyik tematikus útvonalán, amelyek a Pece-patak rezervátumának a Félixfürdőt és a Püspökfürdőt érintő szakaszára vonatkoztak. A célok között szerepelt továbbá: 12 iskola 24 képviselőjének és 144 diákjának bevonása a Jósika-orgona (liliac carpatin) Napja negyedik alkalommal megrendezett ünnepségébe, a gyerekek pedig Junior Ranger tevékenységeken vettek részt, melyekről füzetecskékben számoltak be részletesen.

Andrei Togor

Andrei Togor

A sajtótájékoztató második felében Andrei Togor megemlítette, hogy az Országos Halászati Hatóság (ANPA) múlt hónapban elutasította az APS Aqua Crisius előzetes kérelmét és később benyújtott óvását is az élő halászati erőforrásoknak rekreációs célokkal való felhasználásával kapcsolatban. Togor véleménye szerint az indoklás (érvénytelen törvényszéki igazolás) felháborító, és terveik szerint jogilag fordulnak majd szembe az intézménnyel a negatív elbírálás miatt. Ugyanakkor hozzátette, hogy többször is előfordult már az, hogy egyesületük tagjait halászat közben megbüntették, mert nem volt náluk halászati engedélyt igazoló dokumentum, ami szintén az ANPA számlájára írható, hiszen mostanáig az nem kézbesítette a megfelelő személyeknek ezt az igazolást, és jelezte, hogy bárki, akinek hasonló incidensben volt része a tagok közül, nyugodtan forduljon az egyesülethez orvoslásért.

Szamos Mariann