Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Premierek a színházban

A nagyváradi Szigligeti Színház két társulata egy-egy új darabot mutat be a közönségnek: november 9-én, szerdán a Nagyvárad Táncegyüttes Ütközések című darabját Dimény Levente rendezésében és november 11-én, pénteken a Szigligeti Társulat Máli néni című darabját Koltai M. Gábor rendezésében.

Koltai M. Gábor, Dimény Levente, Czvikker Katalin és Novák Eszter

Koltai M. Gábor, Dimény Levente, Czvikker Katalin és Novák Eszter

A Szigligeti Színház Nagyváradi Táncegyüttesének és Szigligeti Társulatának legújabb előadásait láthatja a közönség ezen a héten. A premierben játszott darabok összeállításáról és háttérmunkájáról a rendezők beszéltek, valamint a Szigligeti Színház vezetői, Czvikker Katalin igazgatónő és Novák Eszter művészeti vezető.

A tájékoztató felszólalóinak sorában elsőként Czvikker Katalin ismertetett néhány statisztikai adatot, amelyek tükrében a tavaly óta érvényben levő új bérletlehetőségek – szabadidős, trió-, fesztivál- és vendégelőadás-bérletek – Novák Eszter javaslatára történt kínálatának bevezetésével jelentős, 10,5%-os növekedés figyelhető meg átlagban a bérleteladásokban.

A román nyelvű nézőközönségre való tekintettel és a színházvilággal való szorosabb együttműködés lehetőségeinek kapcsán Novák Eszter közölte, hogy nem csupán az előadások román feliratozásával adják jelét ennek a nyitottságnak, hanem színpadi együttműködéssel is, mint például Joël Pommerat Az én kis hűtőkamrám című darabjának esetében, melyet Theodor Cristian Popescu rendezett. Hozzátette továbbá, hogy az évből még hátralevő néhány hétben rengeteget fog utazni a társulat, hiszen több vendégelőadást is tartanak (például Sepsiszentgyörgyre mennek a Sardar Tagirovsky rendezte Szíjártó Tímea-Aletta darabbal, Az esettel, illetve harmadik alkalommal adják elő Budapesten Csiky Gergely Buborékok című darabját Novák Eszter rendezésében).

A napirenden lévő bemutatók közül Füst Milán Máli néni című kétrészes vígjátéka került ismertetésre elsőként Koltai M. Gábor író, rendező, műfordító által, aki örömét fejezte ki, hogy a főszereplő szegény rokon, Máli néni szerepében Csíky Ibolya színművésznőt láthatja majd a közönség. A darabról és szerzőjéről elmondta, hogy „mostoha sorsú volt mindkettő, hiszen a látnok Füst Milán már harminc éves korától öregemberként tekintett magára, és egyetlen megírt vígjátéka – amelyben megmutatta sokszínűséget, és amelyben szép és különleges dolgokat mondott el mulatságosan – sokáig nem kellett kora színházainak”. A darab dramaturgja, Sándor Júlia, díszlet- és jelmeztervezői Rákay Tamás és Safranek Zita fiatal, pályakezdő tehetségek, akiknek előmenetelét a Szigligeti Színház támogatja.

Dimény Levente Ütközések című darabját műhelymunkának nevezte önmaguk, azaz a Nagyvárad Táncegyüttes meghatározására, amelyet sok alkotó (kilenc koreográfus, köztük Györfi Csaba, László Csaba, Tőkés Imola és Andreea Belu) és ennél fogva az alkotás folyamatában a megszokottnál jóval több impulzus jellemez egyfajta szintetizálás okán. A darab alaptémája az emberi kapcsolatok és az ezekben megnyilvánuló elkerülhetetlen ütközések, amelyekben a néző önmagára találhat, önmagáról reflektálhat. A táncelőadás dramaturgja Szalay Tamás, a díszlet- és jelmeztervező pedig Cristina Breteanu. A zenekar által játszott és Dimény által gyönyörűnek nevezett muzsikákat Cári Tibor szerezte.

Az Ütközések november 9-én és 15-én megtekinthető 19 órától a Szigligeti Stúdióban, míg a Máli Néni november 11-én 19 órától, 19-én 17 órától, 20-án szintén19 órától a Szigligeti Színház nagytermében.

Szamos Mariann