Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Pótcselekvések, melyek károsítók is lehetnek

Az apró pótcselekvések sajnos néha nemcsak idegesítők, hanem sokszor egészségkárosítók is lehetnek.

  • Hajbabra: a legártalmatlanabb rossz szokás, a haj csavargatása, ennek gyors zsírosodását eredményezheti. A rágcsálás, ami a gyermekkori ujjszopás felnőttkori megfelelője, már veszélyesebb szokás, mivel ennek során emészthetetlen hajszálak, illetve azok darabjai kerülhetnek a gyomorba, akár hányást, emésztési gondokat vagy súlyosabb esetben bélelzáródást okozva. A trichotillomániás, tehát a haját tépegető személy feszült helyzetben ellenállhatatlan kényszert érez, hogy a saját haját, test- vagy nemi szőrzetét tépkedje. Ennek következtében megkopaszodik, a hajhagymák tönkre mennek, a fejbőre sebessé válik. A betegség többnyire serdülőkorban jelentkezik, és a haj ritkulásával párhuzamosan komoly depresszió is felléphet, mert a ritkás foltok önbizalomvesztést okoznak.

potcselekvesek 1

  • Körömrágás: nyilvánvaló, hogy a körömrágók döntő többsége nem csak kézmosás után veszi szájába a kezét. Ujjainkon akár 150 különböző baktériumfajta is megtelepedhet, a köröm alatti szűk, nedves és meleg terület ideális a kórokozóknak a szaporodáshoz. A statisztikák szerint minden negyedik ember kezén található valamilyen fertőzésveszélyes bélbaktérium, illetve más vírus, de rágcsálás közben egy kevés kólibaktériumot, szalmonellát is „bekanalazhatunk”, amelyek komoly lázat és erős hasmenést, hányást okozhatnak. A körömrágók körében gyakori „vendég” a bélféreg is, megfázásos időszakban pedig az elsők között lesznek betegek. A rágás következtében a körömágy szintén kedvez a kórokozók szervezetbe jutásának, a szemölcsök terjedésének. A köröm megsértheti a fogzománcot is, hosszú távon pedig rágása a fogak elmozdulását eredményezheti. A statisztikák szerint a gyerekek egyharmadának van körömrágásos korszaka, míg felnőttként mindössze 10 százalékuknál marad meg ez a rossz szokás.

potcselekvesek 2

  • Orr- és fülturkálás: az orr, illetve a fül állandó turkálása, túl azon, hogy nem nevezhető gusztusos látványnak, kifejezetten egészségtelen is. Az orrban rengeteg apró erecske fut, az állandó piszkálás ezek kisebesedését és vérzését okozhatja, a hámsérülésekbe pedig könnyen bejuthatnak a bőrön állandóan jelen levő, gennyes gyulladást, rosszabb esetben furunkulust okozó staphylococcus baktériumok. A fül állandó kapargatása a hallójárat bőrének kiszáradását, pH-jának megváltozását eredményezi. A savköpeny károsodásával aztán szabaddá válik az út a betolakodók előtt, ami fájdalmas középfülgyulladást okozhat. A hallójárat fájdalmasan megduzzadhat és viszkethet, a folytonos vakargatás pedig csak tovább ront a beteg állapotán. A vattás fültisztító pálcika többet árt, mint használ, ugyanis a fülzsír védi a külső fület, de ha rendszeresen eltávolítjuk, megágyazhatunk a fülgyulladásnak.
  • Ropogtatás: bár általában a hideg futkározik a hátunkon, ha meghalljuk, amikor valaki az ujját, netán a nyakát ropogtatja, a közvélekedéssel ellentétben ezeknek nincs egészségkárosító hatásuk. A csontokat védő izületi porc egy folyadékkal teli izületi tokban helyezkedik el. A folyadékban gázbuborékok vannak, a roppanó hang ezek kipukkanását jelentik. A legújabb kutatások szerint nem lesz izületi gyulladásunk, ha a testrészeinket ropogtatjuk. Természetesen, ha a reccsenés fájdalommal jár, érdemes orvoshoz fordulni.

A fentiekkel általában a stresszt, a szorongást küzdjük le ilyen módon, de az is gyakori, hogy unalmunkban, önkéntelenül hajtunk végre bizonyos cselekvéseket. A körömrágás, az ujjropogtatás és a hajcsavargatás egyaránt pótcselekvés, amely átmenetileg csökkenti a feszültséget. Azoknál, akik önuralmat gyakorolva képesek „ellenállni” a gyakorlásuknak, csak rossz szokásról beszélünk. Azok viszont, akik nagyon erős szorongást élnek át, ha vissza kell fogják magukat, annyira, hogy ez a mindennapi cselekvésben is akadályozza őket, már kényszerességről beszélünk. A rossz szokások sokaknak bűntudatot okoznak, hiszen megszólják őket miattuk, így fizikai betegségek kialakulását is eredményezhetik.

Győri György