Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Portugáliai emlékek képekben

A váradolaszi református gyülekezet berkeiben szervezett tavalyi portugáliai kirándulásról tartott vetítettképes úti beszámolót Veres Kovács Attila lelkipásztor csütörtökön, a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében. Az előadásra a mostoha időjárás ellenére is sok érdeklődő ellátogatott.

portugalia 1

Mint elhangzott, az út egy kellemetlenséggel indult, a váradi csoport egy része ugyanis egy durrdefekt miatt lekéste a Budapestről induló repülőgépet. Az ominózus indulást azonban csakhamar egy lenyűgöző és élményekben gazdag utazás követte, melynek keretében a résztvevők, ha néhány nap késéssel is, de bebarangolták Portugália legszebb tájait és fényképezni sem voltak restek, így a csütörtöki előadás keretében az otthon maradottak is gyönyörködhettek a Magyarországéval csaknem azonos méretű és lélekszámú Portugália lélegzetelállító épített örökségében, illetve természeti kincseiben.

„Bragában imádkoznak, Coimbrában tanulnak, Lisszabonban szórakoznak és Portóban dolgoznak az emberek” – idézte Veres Kovács Attila idegenvezetőjük egyik mondását. A kivetített képeken pedig sorra elevenedtek meg az ibériai táj legnevezetesebb helyei: az óbidosi vár, Nazare amelyet a legszebb kikötővárosnak tartanak, az UNESCO világörökség részét képező Batalha, ahol a világ legnagyobb gótikus épületegyüttese található, Portó, az ősi főváros, amelyről az egész ország a nevét kapta, a coimbrai egyetem, a sintrai kastély, Fátima szentéje, a lisszaboni Szent Jeromos Kolostor, valamint a Douro folyó völgye a maga 40 ezer hektárnyi szőlőföldjeivel, amelyek a világ egyik legkiválóbb borának szolgálnak alapanyagául.

portugalia 2

Veres Kovács Attila arról is beszélt, milyen ügyesen használta fel a ’90-es években csőd szélén álló Portugália az EU-tól kapott segélyt, s hogyan változott a kontinens egyik mintaországává. „Az ország energiaszükségletének 48%-át szélenergia, 52%-át pedig vízi erőművek termelik, melyek a tengerparton, a hullámok által gerjesztett energiát hasznosítják” – fogalmazott.

Veres Kovács Attila szemléletes és érdekességekben bővelkedő előadását követően a résztvevők úgy érezhették, maguk is ott voltak, s szinte kitapinthatták az ősi keresztény emlékhelyeket, illetve a nyugati civilizáció terjeszkedésének egyik bölcsőjét.

Sz. G. T.