Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Porosenko ígéreteiben bíznak

A kárpátaljaiak iránt vállalt szolidaritás vasárnapján, az istentiszteletet követő sajtótájékoztató keretében, az esemény főszereplői, az ukrajnai meghívottak, valamint Tőkés László EP képviselő tartottak sajtótájékoztatót, az ukrajnai magyarságot képviselő kulturális és politikai szervezetek eredményeiről, célkitűzéseiről.

Mint elhangzott, májusban, az előrehozott ukrán elnökválasztás kapcsán a KMKSZ megállapodást kötött Petro Porosenko jelölttel, aki a támogatása fejében vállalta, hogy államfővé választása esetén egyebek mellett elősegíti a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogainak biztosítását, a magyar nyelvű oktatási rendszer fejlődését, hogy közreműködik abban, hogy a közigazgatási reform során érvényesüljenek a tömbben élő magyarság érdekei, legyen parlamenti képviselőjük, valamint elnökként előmozdítja majd a kárpátaljai egyházaktól elkobzott vagyon visszaszolgáltatását, és a sztálini lágerekbe elhurcolt férfiak hivatalos rehabilitációját.

Ugyancsak májusban, a KMKSZ javaslatára, Bocskor Andrea, a beregszászi magyar főiskola tanára, a Fidesz-KDNP listájáról EP-képviselői mandátumot szerzett. Ő Ukrajna első képviselője az Európai Parlamentben. Októberben a KMKSZ-nek sikerült képviselőt bejuttatnia az ukrán Legfelsőbb Tanácsba is, az előrehozott parlamenti választások során. Brezovics László a Petro Porosenko Blokk listájáról jutott be az ukrán törvényhozásba.

„Egy koncepciózus politizálás körvonalazódik. Remélem, hogy Porosenko elnök betartja ígéreteit. Nagyon örvendek, hogy lecsillapodtak az ukrán szélsőséges erők megnyilatkozásai. Úgy érzem, hogy a kiindulópont megvan. Lehet-e jobb kívánság, mint az, hogy sikerüljön a kelet és nyugat hagyományos megosztottsága míntáján kiéleződő Európai-Ukrajna és Szovjet-Ukrajna ügyében az európai utat választani, a kelet helyében a nyugatot választani, de a nyugattól is elvárni, hogy ne hagyjon magunkra?” – nyilatkozta Tőkés László.

Mátyás Sándor, Barta József, Tőkés László és Hartyányi Jaroszlava

Mátyás Sándor, Barta József, Tőkés László és Hartyányi Jaroszlava

Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a szervezet célkitűzéseiről is beszélt. Mint hangsúlyozta, elsődlegesen azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb magyart vigyenek el a harci övezetbe, és minél kevesebb menekültet fogadjanak. „A menekültek megváltoztatják az etnikai összetételt, ami nekünk nem célunk. Illetve az a tapasztalat, hogy a menekültek egy része úgy viselkedik, hogy amiatt a biztonság és a helyiek hangulata is romlik” – fogalmazott. További fontos feladatként említette meg a decentralizációs folyamatok során elérni, hogy a közigazgatási reformok során ne négy járást hozzanak létre, hanem ötöt és legyen egy Tiszamelléki járás. Így hívnák azt az Ungvártól Nagyszőllősig terjedő kb. 150 ezer lakosú körzetet, ahol többségben élnének a magyarok. Szintén szeretnének létrehozni egy magyar nyelvű oktatási kerületet is.

porosenko 2

Mint azt Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Világkongresszus alelnöke hangsúlyozta, a radikális pártok nem kerültek be az ukrán parlamentbe, ez is bizonyítja, hogy az orosz propaganda, mely szerint fasizmus fenyegeti Európát, hazúgság. Olyan pártok kerültek be a parlamentbe, amelyek az európaiságot hirdetik. Rosszallását fejezte ki viszont azzal kapcsolatban, hogy az ukrán sajtó Európa rossz gyermekeként tünteti fel Magyarországot, egy olyan országként, amelyik nem támogatja Ukrajnát – ez pedig kihat a kárpátaljai magyarság helyzetére is.

Az elhangzottakat alátámasztva, Mátyás Sándor a Gloria Victis alapítvány vezetője azt is hozzátette, hogy az alapítvány meglátásában a jövő sikereinek záloga a múlt hiteles elemzése. Ezért továbbra is folytatják a kommunizmus bűntetteiről szóló felvilágosító kampányukat és szeretnének emlékművet állítani az ’56-os forradalom hőseinek.

Sz. G. T.