Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Polgárok tisztították meg Bethlen Gábor váradi szobrát

Szombat délelőtt az esős idő ellenére is összegyűlt tucatnyi váradi polgár a Petőfi parkban (az egykori Schlauch-kertben) a Bethlen Gábor erdélyi fejedelmet ábrázoló szobornál. A jobb sorsra érdemes alkotás ugyanis az elmúlt időszakban elhanyagolt állapotba került, a talapzat körüli részt elhanyagolták, a szobor körüli terület elgazosodott, és ismeretlen vadálok festékszóróval színes grafitikkel éktelenítették el a nagy fejedelem szobrának talapzatát.

polgarok (2)

A váradi önkormányzat március végén a szokásos városi tavaszi nagytakarításkor pár szobrot rendbe tétetett a RER Ökológiai Szolgáltató Rt.-vel, azonban (lehetséges a véletlen műveként) egyetlen magyar személyiséget ábrázoló szobor sem részesült abban a kegyben, hogy lemossák, környékét rendbe tegyék. Kérdésünkre a városháza illetékese azt nyilatkozta, a közeljövőben folytatják a szobortisztogatást, de hogy ez pontosan mikor, hogyan zajlik majd, nem derült ki.

polgarok (1)

Éppen ezért a „magad uram, ha szolgád nincsen” mondást figyelembe véve az egyik internetes közösségi portálon a váradi lokálpatrióták megszervezték a szombati akciót és a tettek mezejére léptek. Összeadtak némi pénzt és virágpalántákat vettek, a szobor melletti zöldövezetet rendbe tették, a virágokat elültették. Sajnos a grafitikkel nem boldogultak, ugyanis a firkálmányok festéke nem jött le azokkal az oldószerekkel, amit az önkéntes szobortisztogatók vittek magukkal. Ennek ellenére a Bethlen Gábor-szobor és környéke jóval rendezettebb lett, bizonyítva azt, hogy csak az egyszerű, hétköznapi váradi magyarok azok, akik magukénak érzik magyar múltunk még meglévő értékeit.

Sz. M.