Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Piszkosabb lett a Piszkos tánc

Ami egy mozgásművészeti előadásban lényeges, a pazarul kivitelezett, látványos koreográfia és a vérpezsdítő dallamok, megvoltak benne, ami viszont a Piszkos tánc ’87-es filmváltozatában lényeges volt, a romantika, teljesen hiányzott belőle. Így tudnám összegezni a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat Dirty Dancing előadását, amelyet kedden mutattak be a nagyváradi Szigligeti Stúdióban.

A koreográfusokat hatalmas dicséret illeti; a táncosokat nem kevésbé. Mind a fő, mind pedig a mellékszereplők lenyűgöző teljesítményt nyújtottak, testük és művészetük tökéletes uralmáról tettek tanúbizonyságot. Bátran tárulkoztak fel a darabban. Vágyódást, szexualitást, belső gyötrelmeket, beteljesülést, és kirobbanó életörömöt „táncoltak el” szavak nélkül és gyönyörű mozdulataik révén magukkal ragadták a közönséget is az érzelmek hullámvasútján.

piszkosabb 1

Az előadás készítőitől viszont szerencsétlen döntésnek tartom, hogy a Piszkos tánc férfi főszereplőjének karakterét az érvényesülésért küzdő, tehetséges, tisztalelkű szépfiúból valóságos antihőssé alakították, egy impulzív bájgúnárrá, aki cserbenhagyja teherbe ejtett barátnőjét, és akit egyébként Péterfi Arnold elismerésre méltóan személyesített meg. Ez által, úgy érzem épp a mű lényege sikkadt el, hiszen meghazudtolták az egyetlen dolgot, amit a tánc révén nővé érett, egyébként mindig befogadó főszereplő, Bébi, az eredeti történetben meg tudott tanítani nálánál sokkal tapasztaltabb partnerének: az emberi jóságba és a világ szebbé tételének lehetőségébe vetett töretlen hitet.

piszkosabb 2

A határozottan negatív változtatás azonban úgy is értékelhető, hogy az előadás készítői – mintegy görbetükörként – a mai, érzelemmentes, testiségen alapuló kapcsolatok világához igazították az eredetileg romantikus történetet ezzel is jelezve, hogy majd’ három évtized elteltével, mennyivel „piszkosabb” lett a piszkos tánc.

Annak ellenére, hogy a stúdió-előadás teljesen más morális üzenetet közvetített, nem maradtak ki belőle a filmből jól ismert slágerek, mint a Johnny’s mambo , a Do you love me, vagy a Hungry Eyes, melyek virtuóz táncjelenetekkel párosultak, a közönségsiker így elmaradhatatlan és megérdemelt volt.

Szombati-Gille Tamás