Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Piknik és tűzveszély május 1-jén

A május 1-jei ünnep alkalmából sokan kerekednek fel, hogy a szabadban piknikezzenek családjukkal, barátaikkal. Jól esik ilyenkor kiszabadulni a négy fal fogságából, a poros, szmogos városi forgatagból, és a természetben, a pattogó tűznél bográcsost főzni, szalonnát sütni, vagy az izzó parázson ínycsiklandó finomságokat grillezni. Ám a felügyelet nélkül hagyott tűz komoly veszélyforrás, ráadásul vannak olyan helyek, ahol eleve tilos tüzet rakni. Ennek néztünk utána.

piknik 1c

A hosszú hétvégére sokan mennek piknikezni, sátorozni

A tűzoltók és a helyi rendőrség évek óta a csendőrséggel közösen ellenőrzi a tiltott helyen tüzet rakó piknikezőket. Petri Csilla, a nagyváradi városháza sajtóosztályának munkatársa arról tájékoztatott, hogy a 2012-ben érvénybe lépett 54-es számú, úgynevezett pikniktörvény (legea picnicului) alapján jár el a hatóság. Ez egyébként megtalálható és tanulmányozható a www.legalis.ro honlapon is. „Mivel ez a törvény nyilvános, és már két éve érvényben van, ezért akit tiltott helyen tűzrakáson, szemetelésen, rongáláson kapnak, számíthat rá, hogy egyből megbírságolják” – fogalmazott Petri Csilla, hozzátéve, hogy általában először figyelmeztetik a szabályszegőket, hogy oltsák el a tüzet, és amennyiben ellenszegülnek, vagy később ismét meggyújtják azt, akkor 100 és 50 000 lej közötti pénzbírságra számíthatnak. Persze a törvény cikkelyei taglalják, miért jár enyhébb és miért súlyosabb büntetés. E szerint például szemetelésért 200-tól 2000 lejig terjedő bírság róható ki, tiltott helyen való tűzrakásért 2000–5000 lejt szabhatnak ki a rend őrei, a legnagyobb bírság pedig a közterületen található figyelmeztető táblák és épületek megrongálásáért jár, a végösszeg akár az 50 ezer lejt is elérheti. Egyébként a megyeszékhelyen tilos a közterületeken, a Körös-parton, parkokban, tömbházak között tüzet rakni. Mint megtudtuk, a Körös-part egyetlen szakaszán, az egykori Szilvásban lévő zöldövezetben azonban ezt nem tiltják.

piknik 2a

Az egykori Szilvásban nem tilos tüzet rakni

piknik 3

A Bihar Megyei Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség néhány jó tanácsot ajánl a piknikezők figyelmébe a bozót- és erdőtüzek elkerülése érdekében. Eszerint fontos, hogy valaki állandóan vigyázzon a tűzre, amelynek a közelében okvetlenül legyen kéznél oltásra alkalmas poroltó vagy elegendő víz. Csak szélcsendes időben és csakis az erre kijelölt, kialakított helyen gyújtsunk tüzet, legalább 100 méterre erdőtől. Ugyanakkor cigarettacsikket se dobjunk el a fűben, a gyerekeket ne hagyjuk a tűzzel játszani, a szemetet gyűjtsük zsákokba, majd azt az erre kijelölt helyen rakjuk le. Távozáskor ellenőrizzük, hogy rendesen eloltottuk-e a tüzet – erre érdemes földet is hordani –, mivel egy szikrányi parázs is okozhat bozóttüzet, amennyiben azt a szél a száraz avarra fújja. Amennyiben mégis baj történne, azonnal tárcsázzák az ingyenesen hívható 112-es segélyhívószámot.

Sükösd T. Krisztina