Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Piaci ellenőrzések – más szemszögből

Az ellenőrzések mindennaposak a nagyváradi piacokon, ezek eredményeiről értesülünk is, megtudjuk például, hogy mennyi büntetést hajtanak be az ellenőrök. Lapunk ez alkalommal a rogériuszi piacon arról kérdezte az árusokat, mit tudnak elmondani egy ellenőrzés menetéről.

piaci ellenorzesek

Első megkérdezettünk Szavó Ferencz, bihari őstermelő (képünkön) elmondta milyen dokumentumok kellenek ahhoz, hogy hivatalosan is árulni lehessen a piacon. Elsősorban kell egy termelői papír, amit a lakhely polgármesteri hivatalán adhatnak ki. A termelésin rajta kell legyen minden árucikk, amit a kiadási évben árulni szeretnének, legyen az zöldség vagy gyümölcs. Ennek még tartalmaznia kell a származási helyét, tehát azt a helyet, ahol ez megterem, valamint azt, hogy mekkora területen van az adott termék. A termelői papír mellé jár egy kis füzetecske, amelybe minden reggel be kell írniuk azt a terméket, amelyik elárusításra van szánva, valamint azt is, hogy hány kilogrammot vittek el a piacra, és hány kilogrammot visznek este haza, ha megmarad. Vannak olyan termékek is, amelyeket a termelők nem árulhatnak, még akkor is ha házi: tej, tojás, szalonna és a szeszes italok (pálinka, bor). Ahhoz, hogy a tojást, a tejet, a szalonnát a piacon árusíthassák, engedélyt kell kérjenek a Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságtól. Ezek az engedélyek egy egész évre érvényesek. A tilos árukat a Bihar megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség ellenőrzi. Hetente tartanak véletlenszerű ellenőrzéseket, bár olyan is történt, hogy névtelen bejelentést kaptak, s azért mentek a helyszínre.

A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség még azt is ellenőrzi, hogy a termékeken megfelelően legyen feltüntetve az ár, a termék származási helye, a termék begyűjtésének dátuma. A mérlegek is ellenőrizve vannak. Minden évben új engedély kell arra, hogy a mérlegeket használhassák az árusok. Csak romániai gyártású mérleggel lehet mérni a piacokon. A Mezőgazdasági Igazgatóság is véletlenszerű ellenőrzéseket szokott tartani. Ők a termékek származását vizsgálják. Ők azok, akik ha találnak valami nekik nem megfelelő adatot, akkor akár a házhoz is kimennek és tovább vizsgálódnak.

A rogériuszi piac az új épületben három részre van osztva: a piac első felében a családi- kisvállalkozók tartózkodnak, a piac közepén az őstermelők, s a piac egyik sarkában a tejcsarnok van.

Lapunk nem csak őstermelőket, hanem családi vállalkozókat is megszólított. Ezúttal Dán Ilona, családi vállalkozó válaszolt kérdésünkre. „ránk minden törvény hat. Ránk hozzák az Adó- és Pénzügyi hivatalt. Itt mindenki termelőnek tartja magát, de nagyon kevesen termelik meg azt, amit eladnak. Ugyanonnan vesszük az árut. Sajnos, hogy csak kevés igazi termelő van. Mi fizetjük az adót, mert muszáj, de nekik nem kell adót fizetni, mert ők ugye ’termelők’. Mindenkinek szabjanak ki egy fix adót, hogy ne egész nap kasszabonozzak.” – mondta. A kisvállalkozókhoz ugyanúgy járnak az ellenőrök, ha még nem sűrűbben, csak egész másért. Itt is megvizsgálják a termékeket, megnézik, hogy a kasszában van-e plusz pénz, s egyebek. A kisvállalkozók elégedetlenek az ellenőrökkel, mert szerintük nem igazságos az, ahogyan eljárnak.

Vannak olyan termelők is, akik azt mondják az ellenőrökre, hogy ingyenélők, valamint, hogy alaptalanul büntetnek. Azt mondják, hogy ha törvény, akkor mindenkire legyen törvény.

K. B. Cs.