Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Pezsgő élet a Caritas idősotthonában

A Caritas Catolica által létrehozott nagyváradi Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontba múlt hónapban költöztek be az első szépkorúak, s a bentlakók száma azóta többszörösére nőtt. Tegnap egy különleges esemény, Thurzó Sándor József brácsaművész vendégelőadása alkalmával látogattunk el az otthonba, hogy bepillantást nyerjünk az ott zajló munkába és a bentlakók mindennapjaiba.

pezsgo 2

Sóskaleves fő a szociális konyhán

A Szent Erzsébet gondozóközpont Szőllőtelep (ma Spartacus) utcai épületét május végén újították fel, és azóta három tevékenységnek ad otthont: itt működik a házi betegápolási központ, a szociális konyha, valamint az idősek szociális otthona. Ez utóbbi immár félkapacitással üzemel. Az első lakók egy szerencsés véletlen folytán július 7-én, épp a névadó Szent Erzsébet születésnapján költöztek be. Akkor hét lakóval indult az otthon, mára azonban tizenhétre bővült a bentlakó idősek száma.

 

Alternatívák egészséges és ápolásra szoruló időseknek

Mint Rajna József lelkész-igazgató hangsúlyozta, az otthon létrehozásánál kiemelt odafigyeléssel kezelték a névválasztás kérdését is. El kellett dönteni, hogy mégis kinek a szellemét kövessék az otthon hétköznapjaiban. Névadónak végül egy reális történelmi személyt, a magyar szentet, Árpádházi Erzsébet legendás alakját választották, aki sosem azt nézte, hogy ki milyen nemzetiségű, hanem, hogy hogyan tud szolgálatára lenni a szegényeknek. „Ha valaki a szociális téren példaadó életet élt, akkor ő igen” – nyilatkozta Rajna-atya.

pezsgo 4

Nagy Andrea, az otthon vezetője és Rajna József lelkész-igazgató

Az új otthon 34 férőhelyes, és kifejezetten szellemileg egészséges, fönnjáró időseknek biztosít szállást, étkeztetést és gondozást – tudtuk meg Nagy Andreától, a központ vezetőjétől. A Caritasnak egyébként van egy másik otthona is, a ’95 óta működő váradszőllősi Szent Márton Otthon, amelynek a tevékenysége az utóbbi időben átalakult – a földszinti részen elfekvőket, az emeleti részen pedig kifejezetten Alzheimer-kóros, demenciás, illetve Parkinson-kóros betegeket látnak el.

pezsgo 5

A Szent Erzsébet otthon huszonnégy órás felügyelettel rendelkezik. A személyzet nyolcórás váltásokban dolgozik, emellett van egy asszisztens, aki naponta foglalkozik a bentlakókkal, és szükség esetén hétégén is mozgósíthjató, valamint egy háziorvos, aki heti rendszerességgel ellenőrzi az idősek egészségi állapotát, illetve receptet ír, vagy szakorvoshoz küldi őket.

 

Várják az ételadományokat

A Caritas szociális konyhája is az új központba költözött, immár közel három hete. Mint azt Szabó Márta, a szociális konyha vezetője elmondta, naponta hetven rászorulónak készítenek itt meleg ebédet. A szociális konyhába egyébként továbbra is várják a támogatásokat fogyasztható zöldség, gyümölcs formájában, mivel ez felbecsülhetetlen támogatás ahhoz, hogy segíthessenek a hozzájuk forduló rászorulókon. Az adakozó szándékú emberek a Caritas Kanonok sor 21. szám alatti székhelyén, vagy a Szőllőtelep utca 31/A számú gondozóközpontban adhatják le a felajánlott élelmiszereket. „Ez nagy segítség lenne számunkra, mert régen külföldről rengeteg élelmiszert és zöldséget kaptunk, de mostmár ez leállt, és a helyiek támogatására szorulunk” – tette hozzá Rajna atya.

pezsgo 6

Egyébként ugyancsak ebből a konyhából szállítanak harmincöt porciót a Szent Márton idősotthonba és természetesen a Szent Erzsébet-központ lakóinak is biztosítják a reggelit, ebédet és vacsorát. Emellett a szeptemberi iskolakezdés után az internátusban lakó 40-45 gyermeket is étkeztetni fogják.

Mint a konyhavezető hozzátette, az otthon lakóinak igyekeznek változatos étrendet biztosítani. Elsősorban friss, szezonális zöldségekből és gyümölcsökből főznek és van, akinek igény szerint fűszermentesen, sótlanul főznek, vagy épp a betegségéhez megfelelő étrendet biztosítanak.

 

Terefere klub

Az otthon lakói egyébként önellátók. Sokan közülük egyedül vagy kísérettel, de kijárnak a városba, élik a saját életüket. Napközben különböző foglalkozásokon is kibontakoztathatják tehetségüket. Életüket ugyanakkor számos önkéntes is segíti. Mint megtudtuk, több asszisztensi képzésen résztvevő fiatal diák is foglalkozik a lakókkal, de sok egyéb önkéntes is rendszeresen bejár, hogy elbeszélgessen az idősekkel. „Ez nekünk nagy segítség, és aki még kedvet érez eziránt, azt szeretettel várjuk, mert úgy gondoljuk, hogy minél többen jönnek, annál színesebbé tudjuk tenni a bentlakók életét” – hangsúlyozta Nagy Andrea.

Az önkéntesség áldásos hatásának kiváló példája Ambrus Katalin tevékenysége, aki terefere klubot szervezett az új otthonban. A klub keretében olyan témákat tárgyalnak meg, amleyek foglalkoztatják a bentlakókat. „Eddig volt már humortémánk, ahol jól kikacagtuk magunkat. Hahotaórát tartottunk. Aztán a lakók kérésére volt egy beszélgetésünk az állatokról. Ebbe a romániai állatvédelem történetét is belefoglaltuk. Visszamentünk egészen Emil Racoviţáig. Most pedig előkészületben van egy beszélgetés a barátságról. Ez a klub tulajdonképpen azért működik, hogy minél vidámabbakká váljanak a bentlakók, és érezzék, hogy van, aki foglalkozik velük”– mondta el lapunknak Ambrus Katalin.

A klub keretében ugyanakkor igyekeznek minden alkalommal olyan neves személyeket meghívni, akik felvidítják az időseket. Ennek megfelelően az előző alkalommal egy nótaénekesnő, Mészáros Ilona szórakoztatta őket. „Nagyon örültek neki. Együtt énekeltek. Volt aki örömében, volt aki bánatában sírt a dalok hatására”– tette hozzá a klubvezető. Tegnap pedig Thurzó Sándor József váradi brácsaművésszel merülhettek el a résztvevők Nagyvárad több mint ezer éves zenetörténetében.

„Még sok teendőnk van, viszont szeretnénk a 21. századnak megfelelő színvonalat nyújtani ebben a központban”– jegyezte meg Rajna József atya, aki hozzátette, hogy az intézmény célja, hogy emberséges körülményeket és méltóságteljes időskort biztosítson a bentlakóknak.

Szombati-Gille Tamás