Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Petícióval mentenék az Erdőőrt

Országszerte átlagosan 60 ezren használják azt az applikációt, amelynek segítségével bármely állampolgár a mobiltelefonján reális időben leellenőrizheti egy faszállítmány törvényességét. Az Erdőőr (Inspectorul Pădurii) nevű informatikai rendszer tulajdonképpen egy online adatbázisból és egy okostelefon-alkalmazásból áll. A program műholdas kapcsolat révén megfigyeli, illetve felméri az ország faállományának változásait, és a kibocsátott engedélyek alapján kiszúrja az illegális tevékenységek helyét és idejét, az információt pedig bárki számára hozzáférhetővé teszi, akár mobiltelefonról is. Beindítása óta az állampolgároknak sikerült beazonosítaniuk az illegális faszállítmányok több mint felét.

peticioval 1

A sikeres programot most mégis le akarja zárni a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium, a kivitelező informatikai céggel való nézetelérésre hivatkozva. A környezetvédők pedig attól tartanak, hogy ennek következtében rohamosan megnő majd az illegális erdőirtás és még jobban megerősödik a famaffia. Az Erdőőr volt ugyanis a legkézenfekvőbb eszköz arra, hogy az egyszerű állampolgárok kivegyék a részüket az illegális fakitermelés megelőzésében.

Az internetes felület leépítése már meg is kezdődött. Az utóbbi hónapokban eltűnt a weboldalról az a funkció, amelyeknek segítségével nyomon lehetett követni a fát szállító teherautók GPS koordinátáit. Ezt követően mindössze három napra csökkentették azt az időintervallumot, amelyben ellenőrizhető volt egy szállítmány. Most pedig a teljes adatbázishoz való hozzáférést meg akarják szűntetni.

A rendszer hatékonyságát támasztja alá, hogy 2016-ban mintegy 47%-al csökkent az engedély nélküli fakivágások száma, az illegális szállítmányoknak pedig több mint feléről bejelentés érkezett a lakosság részéről. A környezetvédők szerint a rendszer megszűntetése ökológiai katasztrófához vezetne. Ezért az Agent Green és a De Clic közös aláírásgyűjtést kezdeményezett az Erdőőr megmentésére. A petíció itt tekinthető meg és írható alá: https://speakout.de-clic.ro/campaigns/inspectorul-padurii.

Sz. G. T.