Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Perzsa művészet Nagyváradon

A perzsa művészet szemet gyönyörködtető darabjainak kiállítását tekinthette meg a nagyváradi közönség az elmúlt hétvégén a Posticum Keresztény Kulturális Központban. A kiállítás anyaga több mint egy héttel ezelőtt érkezett Iránból, és Románia első alkalommal megszervezett interkulturális programjaként vasárnap estig volt megtekinthető.

Ács Érmes Károly, Nemes István és dr. Shahrokh Mirza Hosseini

Ács Érmes Károly, Nemes István és dr. Shahrokh Mirza Hosseini

Az Ars Persica nevű iráni kiállítás megnyitója csütörtök délután volt, melyet sajtótájékoztató előzött meg: Ács Érmes Károly, a tárlat budapesti kurátora, Nemes István, a Posticum Keresztény Kulturális Központ munkatársa és dr. Shahrokh Mirza Hosseini, a program elnöke ismertette a kezdeményezés hátterének fontosabb információit.

Ács Érmes Károly elmondta, a program 2016-ban indult, amikor első alkalommal a budapesti Vigadóban állították ki az értékes kézműves tárgyakat decemberben, és szintén tavaly decemberben, a Posticum meghívásának eleget téve mondtak igent arra, hogy idén Nagyváradra jönnek el.

Az újévi asztal

Az újévi asztal

Shahrokh Mirza Hosseini – aki orvosként és professzorként több éve él Budapesten (és a magyar nyelvet is beszéli), valamint szerteágazó kapcsolatrendszerrel rendelkezik az orvostudomány terén – ismertetőjében a kiállítás céljairól beszélt, azt tartván a legfontosabbnak, hogy Irán ma alkotó kézműveseinek munkáin keresztül kommunikáljon Európával és mindazzal a szépséggel, ami az egyes darabokban rejlik, a béke üzenetét továbbítsa mindenki felé.

Csodálatos kerámiák a víz és a levegő színeivel

Csodálatos kerámiák a víz és a levegő színeivel

A kiállítás különlegessége a tárgyak önmagukban való szépsége, egzotikussága mellett az, hogy, amint azt Nemes István hangsúlyozta, minden egyes, aprólékosan és rendkívüli műgonddal, a természetből vett szín- és anyagmintákkal készített darab – kerámia, szőttes és úgynevezett „perzsa”, valójában tebrizi, iszfaháni stb. szőnyeg, üvegtárgy – egyenesen az őket kivitelező művészektől származik, és mindennapi használatra alkalmasak, ezért a megnyitót követően a helyszínen meg is lehetett őket vásárolni.

perzsa muveszet 4

A kiállítás egyúttal újévi köszöntő is volt, hiszen a perzsa újév (Nowruz), amely a kakas jegyét viseli, és amelyre szerencsés és sikeres évként tekintenek, két hete kezdődött el Iránban. A kiállítás anyaga között ünnepélyesen újévi díszbe öltöztetett asztal is volt, olyan elengedhetetlen kellékekkel, mint a búzafű, a festett tojás (a megújulás szimbólumai), továbbá alma, fokhagyma (az egészség jelképeként), aranyhalak (a szerencse hozói), datolya, búzafűpuding, két baba a gonosz elűzésére, két gyertya, valamint a Korán.

A program ötletgazdái terveik szerint egész Európát szeretnék bejárni a kiállítással, és a következő állomások, mint ahogy azt Hosseini elárulta, Olaszország, Ausztria és Németország lesznek.

Szamos Mariann