Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Perelhetnek a magyar utcanevekért

perelhetnek 1a

Villámcsődületet (flash mob-ot) szervezett tegnap 13 órától a nagyváradi Szent László (ma Unirii) téren a városháza előtt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Céljuk a figyelemfelhívás volt, mivel – mint elhangzott – Nagyvárad önkormányzata évek óta akadályozza a történelmi magyar utcanevek hivatalos kihelyezéséhez fűződő törvény adta jog érvényesítését. A rendezvényre mintegy félszázan gyűltek össze, a nem bejelentett villámcsődületen azonban többségben voltak a rendőrök és a csendőrök.

perelhetnek 1b

„A flash mob apropója, hogy immár 11 éve küzdünk azért Nagyváradon, hogy történelmi magyar utcaneveink is kikerüljenek a hivatalos román feliratok alá. Különös okot az ad a mai eseménynek, hogy nemrég kaptuk kézbe a váradi önkormányzat újabb elutasító válaszát. Ezúttal azt kértük, hogy a belvárosi műemlékvédelmi övezet területén mintegy 190 történelmi magyar utca neve kerüljön ki a helyére. Jelenleg a hatóságok szerint ez tilos” – fejtette ki Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke. Mint hozzátette, ezelőtt egy évvel megígérték, hogy be fogják perelni a váradi önkormányzatot emiatt. Akkor jogászok tanácsának és a civil szféra kérésének engedve úgy döntöttek, hogy megpróbálnak még egy kompromisszum-lehetőséget felajánlani a városvezetésnek, mégpedig, hogy nem a megyeszékhely teljes területére, hanem csak a belvárosra kérik a történelmi magyar utcanevek kihelyezését, ám erre is elutasító választ kaptak.

perelhetnek 2

„Ma iktatták azt az előzetes közigazgatási panaszt, amelynek a következő lépése az lesz, hogy ezt a pert most már muszáj lesz elindítani az önkormányzat ellen. Az országban négy olyan törvény is van, amely garantálná azt a jogunkat, mely teret engedne az önkormányzatnak arra, hogy a magyar utcaneveket kihelyezze” – fogalmazott tegnap a villámcsődületen Csomortányi. Ezt követően figyelemfelkeltésül kihelyezték a városháza falára a Szent László tér és a Teleki utca román és magyar névtábláit, mégpedig oly módon (ragasztóval), hogy ne rongálódjon az épület fala, miután azokat a hatóság illetékesei eltávolítják – érdekes módon a ragasztó csak a magyar utcanévtáblát tartotta meg.

Fotók: Csikos Rolland

Fotók: Csikos Rolland

A rövid és békés megmozdulás végén a helyi rendőrség alkalmazottai jegyzőkönyvet vettek fel, melyeket Csomortányi és kollégái nevére állítottak ki. „Állunk a pénzbírságok elébe. Ma Nagyváradon 2016-ban a kihelyezett román és magyar feliratokért ezek szerint pénzbírság jár. Ennek ellenére erről a jogunkról nem vagyunk hajlandóak lemondani. Ha kell, peres úton is, de érvényt fogunk szerezni a magyar történelmi utcanevek kihelyezésére. Mindenki végezze a dolgát, úgy látszik, a hatóságnak a büntetés a feladata” – mondta Csomortányi.

Sükösd T. Krisztina