Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Pénztárcát elő, kezdődik az iskola!

Hamarosan kezdetét veszi az új tanév. Ez nemcsak a gyerekeknek okoz fejfájást, mert vége a felhőtlen szórakozásnak, pihenésnek, hanem a szülőknek is, mivel a beszerzendő dolgok listája hosszú, a tanszereken kívül pedig van, aki tolltartót, iskolatáskát, egyenruhát és még sok egyéb kelléket meg kell hogy vásároljon. Nagyváradon tegnap több kisebb üzletben és nagyobb bevásárlóközpontban tartottunk ármustrát, illetve szülőket, eladókat egyaránt megszólaltattunk.

 

A kínálat mindenhol bőséges, a kereskedők előre felkészültek az őszi tanévnyitóra. Kapható minden, füzet, írószer, tolltartó, színes ceruza, hegyező, radír, vízfesték, tempera, ragasztó, olcsón és drágán is. Mindenesetre a „mindenből a legolcsóbbat” elve nem kifizetődő, mert a minőség silány, az ily módon választott eszközök egy része pedig használhatatlan, vagy nagyon hamar tönkremegy. A leginkább pénztárcakímélő darabok megtalálása ráadásul annyi plusz idővel és utazási költséggel jár, hogy sokan inkább azok mellett az üzletek mellett döntenek, amelyekben egyébként is a kisebb heti, havi bevásárlást intéznék. Meglepetésünkre az ilyen boltokban néhány árucikk a tavalyihoz képest olcsóbb volt. Például a füzetek ára 0,1 lejjel csökkent, ami bár kevésnek tűnik, de tíz-húsz irka megvásárlásakor már jól jön az a kis mínusz, akárcsak a tolltartóknál, amelyek ára egy év alatt 2 lejjel csökkent, így az írószerekkel felszerelt kellék most 27 lejért megvásárolható, de aki egyszerűbbet szeretne, az 13,5 lejért is kaphat. A füzetek ára mérettől függően változó. Az egyszerű, fűzött, 48 lapos irka 0,9 lejbe kerül, a 100 lapos, fémspirállal összefűzött 4,5 lejt kóstál, a 80 lapos egyszerű füzet 2 lejért kapható, az A4-es méretű 60 lapos 2,8 lejbe, az ugyanakkora 80 lapos pedig 3,8 lejbe kerül, míg utóbbi a bevásárlóközpontokban átlagosan 5 lejért vihető haza. A füzet- és könyvborítók ára is változó. A füzetekre egységesen 1 lejbe kerül darabjuk, a tankönyvekre pedig több méret is választható. Ezek ára 1,5–1,8 lej között változik. A színes ceruzákból bőséges a kínálat, az árak pedig általában 7–16 lej közöttiek. A grafit ceruza darabja 1 lej, a hegyező 2–8 lejbe, a tintapatron darabja 0,2 lejbe kerül, az iskolatáskák pedig 30–50 lej közötti áron kaphatók. Persze van, ahol a határ a csillagos ég, csak a szülő tudja megfizetni…

penztarcat 1a

A kisebb, papír- és írószereket árusító boltokban az eladók elmondása szerint már kezd beindulni a forgalom. „A héten már ketten is vásároltak tolltartót, írószert és iskolatáskát” – fogalmazott az egyik eladó. Mint hozzáfűzte, tapasztalata szerint általában szeptember elején indul be a vásárlási láz, akkor gyakran sorba állnak a tanszerekért, de iskolakezdés után pár nappal is nagy a forgalmuk, mivel a füzetek beszerzését többen szeptember 15. után intézik. A boltban egy nagymama nézelődött ottjártunkkor. Mint mondta, ő egyelőre ármustrát tart, és a harmadik osztályt kezdő unokájának szeretne vásárolni egy szép töltőtollat, illetve a fia és a menye válláról is szeretné levenni a tanszerekre kiadandó költségek terhének egy részét. Az egyik olvasónk viszont, akinek három fia kezdi ősztől a tanévet, már pár hónapja gyűjt erre az alkalomra. „Van, ami megmaradt tavalyról, mint például a tolltartók, írószerek, iskolatáskák, és mivel nagyok a fiaim, ezért csak füzetekre kell költenem. Számításaim szerint 200 lej elég lesz erre a célra” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezeket majd csak iskolakezdés után szerzik be, mert minden tanárnak más az igénye.

Sükösd T. Krisztina