Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Pénzt kaptak az önkormányzatok

Bihar megye önkormányzatának hétfőn megtartott márciusi rendes ülésén döntöttek a jövedelemadó és az áfa visszaosztásából származó összegek húsz százalékának elosztásáról a települések között. Megnéztük, melyik település mennyit kapott.

penzt

A jövedelemadó visszaosztásából 21,7 millió lej jutott Bihar megyének. A megyei jogú városok, azaz Nagyvárad, Nagyszalonta, Margitta és Belényes 6,1 millió lejt kaptak, a városoknak, azaz Élesdnek, Vaskohnak, Vaskohsziklásnak, Diófásnak, Érmihályfalvának és Székelyhídnak 1,8 millió lej jutott, a községek között pedig 13,7 millió lejt osztottak szét.

Nagyváradnak 3,1 millió lej jutott az összegből, ebből a legnagyobb tételeket, 800-800 ezer lejt az Eurobusiness II. Ipari Park, valamint a Vasile Voiculescu- és Partenie Cosma-iskola jövendő kampusza kapta. Nagyszalonta önkormányzata 740 ezer lejt kapott, 400 ezer lejt a csatornázás megtervezésére és kivitelezésére fordíthatnak. Margitta 1,1 millió lejhez jutott, ebből egymilliót a Horváth János Iskolacsoport renoválására és az új épület elkészítésére fordíthatnak. Székelyhíd 510 ezer lejben részesült, ebből 500 ezret sportközpont felépítésére fordíthatnak. Érmihályfalva 500 ezer lejt kapott, ebből 300 ezret a víz- és csatornahálózatra, a többi pénzt utcafelújításra fordíthatják.

Bihar 175 ezer lejt kapott, százezer lejből a helyi kultúrotthonnak vásárolhatnak székeket és konténereket. Bors 110 ezer lejben részesült, százezer lejt a napelempar megépítésének társtámogatására használhatnak. Érbogyoszló 195 ezer lejt kapott, 60-60 ezer lejből befejezhetik az albisi és bogyoszlói kápolnát. Hegyközcsatárnak 175 ezer lej jutott, 85 ezerből a Csatár és Hegyköztóttelek közötti út felújítására jut. Kiskereki a kapott 145 ezer lejből 80 ezret fordíthat az általános településrendezési terv elkészítésére. Vámosláznak 225 ezer lej jutott, a legnagyobb összeget, 105 ezer lejt a csatornázási költségek részleteire kell fordítani. Bihardiószeg 235 lejt kapott, 125 ezret helyi fejlesztési programokra fordíthatnak. Hegyközpályi 325 ezer lejhez jutott,  ebből százezer lejt az ivóvíz- és csatornahálózatra fordíthatnak. Szalárdnak 155 ezer lej jutott ebből a forrásból, 130 ezret az utcafelújítások költségeinek törlesztésére fordíthatnak. Szentjobb 200 ezer lejt kapott, az összeg felét itt is törlesztésre költhetnek. Berettyószéplak 261 ezer lejt kapott, a legnagyobb összeget, 60 ezer lejt az 1-es számú műszaki líceumra költhetik. Érsemjén 165 ezer lejben részesül, 75-75 ezer lejt költhetnek a semjéni orvosi rendelő és a volt fogyasztási szövetkezet épületének felújítására. Paptamási 190 ezer lejt kapott, a legnagyobb összeget, 40 ezer lejt a Paptamási–Pelbárthida út befejezésére fordíthatják. Tóti 305 ezer lejben részesült, százezer lejt a cséhteleki kápolna befejezésére fordíthat az önkormányzat. Tenke 480  ezer lejt kapott, ebből 304 ezer lejt működési és alapköltségekre fordíthatnak. Körösrév 590 ezer lejben részesült, ebből kétszázezer lejt egy, a Körös fölötti közúti híd építésére fordíthatnak. Érszőllős 190 ezer lejt kapott, 45 ezer lejt az új polgármesteri hivatal építésére fordíthatnak.

Az áfa visszaosztásából 11,4 millió lejt kapott Bihar megye. Ebből az összegből a legnagyobb részt, 10,5 millió lejt a községek kaptak, 810 ezer lej jutott a városoknak, ebből Élesdnek 74 ezer lej jutott a Bocskai Kulturális Központ felújítására. A megyei jogú városok ebből a forrásból nem kaptak pénzt. Innen többek között 25 ezer lejutott a bélfenyéri római katolikus templom felújítására, tíz-tíz ezer lej a pusztaújlaki református templom és a mezőtelegdi református szociális étkezde megvalósítására, nyolcezer lejt pedig a pósalaki református parókia felújítására adtak. Az árpádi református templomra 25 ezer lej jutott, a bályokira pedig ötezer. Köröstarjánban százezer lej jut egy sportközpont felépítésére, és 50 ezer a római katolikus templom és plébánia felújítására

Fried Noémi Lujza