Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Péntektől Szent László Napok – a térség fesztiválja lesz

Remélhetőleg a térség fesztiválja lesz a Szent László Napok, amelynek megszervezésén több hónapja dolgoznak, mondta Zatykó Gyula, aki szervezőtársaival, Mihálka Melindával és Nagy József Barnával közösen tartott tegnap sajtótájékoztatót. Szent László üzenetét szeretnék eljuttatni, a programok pedig több síkon is futnak majd, az érdeklődők megismerhetik őt mint városalapítót, mint lovagkirályt és mint szentet is, tette hozzá. Az önkormányzat barátilag viszonyult hozzájuk, de anyagilag nem támogatta a rendezvényt, és közterületet sem kaptak, arra hivatkozva, hogy a forgalmat nem lehet két és fél, három napra lezárni, ismertette az indokokat Zatykó Gyula, aki az is elmondta, a Kolozsvári Magyar Napok szervezői mind tapasztalataikat megosztották, mind logisztikai támogatás adtak.

pentektol

Nagy József Barna, Mihálka Melinda és Zatykó Gyula

Generációkat átfogó, lokálpatriotizmust és közösségi érzést erősítő rendezvényt terveztek, több mint hatvan órányi program várja az érdeklődőket, melyeket 11 társszervező és 17 támogató segítségével valósítottak meg, mondta Mihálka Melinda, aki ismertette a péntek délután 17 órakor megtartandó megnyitón felszólalók névsorát is. A megnyitón Zatykó Gyula főszervező, Tőkés László EP-képviselő, Füzes Oszkár magyarországi nagykövet és Magdó János kolozsvári főkonzul, Csomós Miklós, Budapest kultúráért és oktatásért felelős alpolgármestere, valamint Kriza Ákos miskolci polgármester mond beszédet, és tolmácsolják Horkai Zsolt győri polgármester és Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyés püspök üzenetét is.

Nagy József Barna a gyermekfoglalkozásokat és a Szigligeti Színházban megtartott zenés köszöntőt ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, melyen megünneplik a 85 éves Szabó József (Ódzsa) rendezőt, a Metropol Group megalakulásának 45., illetve az Ifjú W. újabb szenvedései bemutatásának 40. évfordulóját. A szervező azt is elmondta, furcsállja, hogy mások is gyermekfesztivált szerveztek szombatra, de ők közzétették programjukat, és várják az érdeklődőket.

A szervezők elmondták, szeretnének hagyományt teremteni Szent László szobrának megkoszorúzásából, felhívták a figyelmet Rúzsa Magdi és a Csík zenekar koncertjére, valamint az operettgálára, és azt is elárulták, hogy a főzőversenyre jelentkezett csapatoknak egy-egy kor vagy tájegység jellegzetes ételét kell elkészíteniük, megfelelő ruházatban és tálalással. A háromnapos ünnepség részletes programját IDE KATTINTVA olvashatják.

Fried Noémi Lujza