Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Péntekenként új műsorral jelentkezik az Ér TV

Miközben a székelyhídi Ér TV már a negyedik adására készül, addig mi Aszalós Tímeával, a televízió egyik munkatársával beszélgettünk a kezdetekről, a jelenről és a távlati tervekről a minap.

Az egész akkor kezdődött, amikor Hajdúböszörmény azzal az ötlettel állt elő, hogy Székelyhíddal közösen nyújtsanak be pályázatot – a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program adta lehetőséget kihasználva – egy határon átívelő közös kommunikációs projekt létrehozására. A pályázat megnyerése után gyors toborzásra került sor, tavaly májusban 20 érmelléki fiatal vehetett részt egy tizenkét részes előadás-sorozaton, ahol médiaismeretekre tehettek szert. A résztvevők megismerhették az újságírás, interjúkészítés, honlapkészítés, internet, rádiózás és televíziózás alapjait. Az elméleti ismeretek elsajátítása mellett média-terepmunkára is sor került, amelyen lehetőség volt a tanultak gyakorlati kipróbálásra.

pentekenkent (1)

Ezek sikeres befejezése után Székelyhídon egy gyakorló stúdiót alakítottak ki, amit azóta is újítgatnak és szépítgetnek. Ezt a stúdiót használja az Ér TV a műsoraihoz. A televízióa szakmai vezetője Szabó Csongor, aki Magyarországon szerzett szakmai tapasztalatait próbálja hasznosítani a helyi médiában. Az első adás június 19-én került bemutatásra, azóta péntekenként készül közel félórás műsor. A cél mindenképp közszolgálatinak maradni, Székelyhíd és a környező falvak történéseit bemutatni. Az Ér TV műsorait egyelőre csak online lehet megtekinteni a www.erhangja.ro weboldalon. Szabó Csongor elmondása szerint legkevesebb tíz adásnak kell lemennie ahhoz, hogy egyáltalán a médiatanács elé kerülhessenek, amelynek tagjai eldöntik majd, hogy valóban közszolgálati a készített műsor, és ezután mehetnek majd a műsorsugárzókhoz frekvenciát kérni.

pentekenkent

Az Ér TV mellett már negyedik éve folyamatosan megjelenik az Ér hangja című havilap, és tervek vannak egy online rádió elindítására is. A székelyhídi média munkájából jelenleg mintegy tíz önkéntes veszi ki a részét, saját szabadidejüket feláldozva dolgoznak az újságért és a televízióért. Augusztus első hetében egy médiatábort szerveznek, ahova várják azon jelentkezőket, akik ki szeretnék magukat próbálni a szakmában, elméleti és gyakorlati oldalról egyaránt. A fejlesztések érdekében pályázati lehetőségek után kutatnak. Terveik között szerepel más közeli – akár határon túli – települések bevonása a közös munkába.

Juhász György