Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Példamutatók önkéntességben

A nagyváradi Sykes vállalat munkatársai közül húszan önkénteskedtek az elmúlt hétvégén a rászorulók lakhatási körülményeinek javítására szakosodott belényesi Habitat for Humanity váradi építkezésén. A Lakások egy biztos jövőért elnevezésű projekt keretében a Habitat összesen 30 rászoruló család részére épít hajlékot Nagyvárad határában. Mindezt önkéntes munkával valósítják meg, mérnökök irányításával. A jótékony célú kezdeményezéshez több nagyvállalat is csatlakozott már az elmúlt év során. Ezúttal a Sykes-on volt a sor, hogy ingyenes munaerőt biztosítson az építkezéshez.

peldamutatok 1

„Nekünk Kolozsváron, Nagyszebenben és Nagyváradon vannak kirendeltségeink. Mindenhol, ahol jelen vagyunk, szeretnénk valamit vissza is adni a helyi közösségeknek. A cégen belül van egy jótékonysági csoportunk, a Charity Actions, melynek keretében az alkalmazottaink különböző humanitárius célú tevékenységekben vehetnek részt három módon: pénz vagy tárgybeli adományok felajánlásával, vagy saját kétkezi munkájuk által. A Habitattal folytatott együttműködés jól fekszik nekünk, hiszen a cég biztosítja az építési anyagok megvásárlásához szükséges anyagi feltételeket, az alkalmazottaink pedig az által segítenek, hogy felajánlják szabadidejüket a jótékony célú munkára” – nyilatkozta Ivona Kolínská, a Sykes csapat egyik önkéntese.

Közös erőfeszítéseik gyümölcsét a hatgyermekes nagyváradi Coste család élvezheti majd, melynek tagjai jelenleg nagyon nehéz körülmények között egy lerobbant házban élnek. A két szülő az önkéntesekkel vállvetve dolgozott leendő házuk felépítésén, s csakhamar szoros barátságok köttettek az önkéntesekkel.

peldamutatok 2

„Nagyon örülök annak, hogy itt töltöttem a napom. Remek érzés volt együtt dolgozni a jó ügyért a kollégáinkkal és a Coste család tagjaival, akiken segítünk. Jó volt látni mennyire drága és nyitott emberek, annak ellenére, hogy nagyon nehéz életük van. A sok íróasztali munka után jól esett kimozdulni és a szabad ég alatt dolgozni, még akkor is, ha a nap folyamán többször is eleredt az eső” – nyilatkozta Pop Brigitta, az akción résztvevő önkéntesek egyike.

Nem ez az első alkalom, hogy a helyi nagyvállalatok segítséget nyújtanak a civil szervezetek ellátottjainak. Az elmúlt évek során a Habitat építkezésein több mint 20 vállalat nyújtott anyagi támogatást és több mint ezer önkéntest a munkához. Köztük megemlítendő a Celestica, a Comau, a Faist Mekatronic, az Adeplast, a Total Clean, a Smartware, az European Drinks, az Icelandia és Connectronics. A közös jótékonykodás kiváló csapatépítő is lehet. Többek közt ez is szerepet játszik abban, hogy olyan nagyvállalatok, mint például a Celestica immár 7 éve küldenek rendszeresen önkénteseket a Habitatnak.

Sz. G. T.