Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Patthelyzet a mihályfalvi szemétgazdálkodási ügyben

Érmihályfalván alig zárult le a margittai szemétbotrány, máris terítéken van egy újabb. A helyi önkormányzat a szelektívhulladék-feldolgozó üzem körül kialakult állapotoknak issza a levét, ugyanis a városnak jelenleg két céggel is szerződése van a háztartási hulladék elszállítására. Az egyik hagyományosan, a másik szelektíven gyűjti be a szemetet, állítólag már március elsejétől.

patthelyzet 1

Az utcán már egy ideje szelektíven gyűjtik a szemetet

 

Ami az ügy előzményét illeti tudnivaló, hogy a város határában megépült hulladék-feldolgozó üzemet a közalkalmazottakra vonatkozó létszámstop miatt évekig nem tudta beüzemelni a helyi önkormányzat. Az Európai Unió régiós ellenőrei pedig egyre csak fenyegetőztek, ha zárolt határidőn belül nem válik működőképessé az üzem, az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a projekt költségeit, a mintegy 775 ezer eurót. Az Északnyugati Fejlesztési Régió Phare Monitoring szakértőinek nyomására a helyi tanács tavaly közbeszerzést írt ki a szelektív hulladékgyűjtő működtetésére, mely eljárás után egy aradi cég nyerte el az üzemeltetési jogot. A városnak azonban már volt egy szerződése a szatmárnémeti Bio Florisal vállalattal is, ami mind a mai napig érvényben van. Utóbbi cég azonban nem jelentkezett a kiírt versenytárgyalásra – tájékoztatott e felől Nyakó József polgármester. Így került patthelyzetbe a mihályfalvi önkormányzat: azaz kötelezi a szatmárnémeti céggel kötött szerződés is, de a hulladék-feldolgozó beüzemeltetése miatt is szorítja a határidő.

A helyzet, illetve az erre vonatkozó szabály adja magát: két helyre nem fizethet szemétdíjat a lakosság. Bár ennek ellenkezőjéről, mintegy két héttel ezelőtt, kiadott egy elhamarkodott közleményt a polgármesteri hivatal, mely szerint az aradi cégnek fizetendő szelektív hulladékgyűjtés díja családtagonként havonta 5,5 lej lesz. A frissen szerződött cég egy újabb kukát biztosít majd minden háztartásnak, melyben a papírt, a fémet, az üveget, illetve a műanyagot kell szortírozni. A fel nem sorolt kategóriájú szemetet továbbra is a helyi kirendeltségű Bio Florisal vállalat gyűjti majd, melynél továbbra is 4,8 lej lesz az egy főre eső tarifa. Ennek tükrében a két cégnek összesen 10,3 lejt kellene fizetnie személyenként a lakosságnak, amely egy négy-öttagú családot figyelembe véve nem elhanyagolandó összeg.

A polgármester közölte még, hogy a napokban jogi szakemberhez fordultak, hogy kiutat találjanak ebből a felemás helyzetből, amelybe önhibájukon kívül kerültek. Ha találnak rá lehetőséget, hogy valameddig kitolják még a feldolgozó üzem monitorizálásának határidejét – ez utóbbi egy héten belül elválik –, marad idő lépéseket tenni a lakosság kettős anyagi leterhelését elkerülendő. Addig is keresik a megoldásokat – mondta Nyakó.

Sütő Éva