Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Patkányok és patkányirtók

Egy szórólapra lettem figyelmes minap, melyet a tömbház bejáratához ragasztottak ki. A hirdetmény arról tájékoztatja a lakókat, hogy adott cég garantáltan vállal patkányirtást a tömbházak pincéiben, és kissé groteszk ábrák segítségével felhívja a figyelmet arra is, mennyi veszélyt jelenthet, ha az ember nem irtja, nem irtatja ki közegéből a patkányokat és egyéb kártékony férgeket. Nézem a ragasztványon látható döglött patkányt, ahogy négy lábával az ég felé meredve már nem árthat. Nem furakodhat be a házakba, nem hordozhat be bacilusokat, kórságokat az életterünkbe, nem rághatja meg kenyerünket, nem piszkolhat be a tisztaszobánkba, s ami még fontos, nem tarthatja rettegésben azokat, akik ösztönösen félnek, irtóznak a patkányoktól.

Ahogy bámulom a szórólapot, egyszer csak azon kapom magam, hogy nekilódul a fantáziám, és már nem is a négylábú patkányokra gondolok, hanem azokra a kétlábú patkányférgekre, akik itt grasszálnak köztünk, nem egy esetben magas beosztású vezetőkként, főnökökként, esetleg ilyen-olyan bennfentesekként, és világra úgy működnek, mint a négylábú kártevők.

Ravaszak, intelligensek és gátlástalanok. Átrágják magukat a falakon, megtalálják a leggusztustalanabb bejutási lehetőséget életterünkbe, mindennapjainkba. Nem érdekli őket a magántulajdon joga, befurakodnak házainkba, közösségeinkbe. Igazi patkányként viselkednek. Ahova befér a „fejük” (azaz irányítóik), oda befér ám az egész patkány! Elrágnak mindent, ami fontos nekünk, belepiszkítanak életünkbe. Ha sarokba szorulnak, támadnak. Ha veszélyt éreznek, süllyedő hajón találják magukat (ami sok esetben pont az ő „áldásos”, azaz „patkányos” ténykedésük miatt kezd süllyedni), azonnal menekülnek új hajót, új tönkretenni valót keresve.

Szóval nézem a patkányirtó cég reklámját a házam bejáratánál, és arra gondolok, de jó is lenne, ha végre létesülne egy olyan „cég”, ahol nemcsak a négylábú, de a kétlábú patkányok irtását is garanciával felvállalnák! Hiszen jogunk van egy patkányférgektől mentes közeghez, ahol nem kell félni, hogy munkával megszerzett kenyerünket megrágják, két kezünkkel széppé tett életterünket bepiszkítják az élősködők.

Szőke Mária