Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Pártférgecskék

Gyermekkoromban megboldogult édesapámmal együtt olvastuk a kalandos vadásztörténeteket, felfedezőkről szóló könyveket, s apám azt mondta, ha minden jól megy, felnőtt koromban én is lehetek felfedező, aki akár egy új állatfajtát is beazonosíthat majd valamelyik őserdőben.

Szegény édesapám, nem is sejtette, hogy mire felnövök, olykor olyan politikai dzsungelekben kell hadakozzak, amelyekben bizony alkalmam nyílik furcsa állatfajtákra bukkanni, sőt, miként tették ezt az egykori afrikai vadászkalandok írói, én is leírhatom, mi is jellemző az új fajokra. Szerény vagyok, ezért nem kezdem mindjárt sem nagyragadozókkal, sem a dögevőkkel eme furcsa politikai dzsungelbeli felfedezéseimet, hanem beérem olyan alacsonyabb rendű fajták ismertetésével, mint például a „pártférgecske”, ezzel a fajtával ugyanis újabban egyre többször vagyok kénytelen találkozni.

A pártférgecskék ilyenkor kampányidőben igencsak elszaporodnak, ezért egy újságírónak nem esik nehezére, hogy ezeket a furcsa kis parazitákat közelebbről szemügyre vegye. A pártférgecske gerinctelen, általában egy gazdaállaton (párt, politikus) élősködik, azaz inkább szimbiózisban él ezzel. Mivel alkalmatlan mind a tanulásra, mind a tisztességes munkára, inkább az élősködő életmódot választja, s a gazdaállat zsákmányának maradékából táplálkozik, de könnyen megfigyelhető, hogy a szimbiózis erősítése miatt a gazdaállat talpát (is) nyalogatja. A pártférgecske önálló gondolkodásra képtelen, de jól idomítható. Kiválóan alkalmas a gazdaállat holdudvarában táskahordozói, fényképészi, fiúmancika szerepkörre, ezeknek aztán különféle, a globalizált nyugati politikából lekoppintott megnevezéseket ad (lásd: tanácsos, irodavezető, médiaszakértő, politikai asszisztens stb.), hogy saját státuszát fontosnak, sőt egyszerűen nélkülözhetetlennek tüntesse fel. Pénz útján szaporodik, ivarszerveit és tartását tekintve nemtelen. Nyelve és pofája nagy, bőre vastag, főként az arci tájékon figyelhető meg, hogy különösen választási időszakban az arcbőr megvastagodása szabad szemmel is jól észlelhető. Mint minden parazitának, a látása rossz, mondhatni szűklátókörű, kizárólag a gazdaállat életterén, azaz érdekterén belül képes tájékozódni. Ezért nem riad vissza a hazudozástól, megvesztegetéstől, a közvélemény félrevezetésétől. Ha ez nem sikerül neki, könnyen támad. Általában hátulról teszi ezt, a pártférgecske nagyon ritkán támad szemtől szembe. Mivel a gerinctelen fajoknak az agyvelejük is fejletlen, magasabb szellemi tevékenységre vagy érzelmi megnyilvánulásra a pártférgecske képtelen, morális szintje teljesen visszafejlődött, életfunkciói kizáróan a gazdaállat igényei szerint működnek. Mindezek ellenére nem kell lebecsülni, mert csíp, odapiszkol, majd megkavarja, de sarokba szorulva harap, így nyálával akár bajokat is terjeszthet, mint például a lejáratás, rágalmazás, pletyka.

Azokat az újságírókat, akik nem szolgálják a gazdaállat vadászterületének növelését, nagyon nem kedveli. Ilyenkor a pókra jellemzően hálót sző, de a megvesztegetéstől sem riad vissza. Bihar megyei férgecske-kutatók tulajdonában van például olyan videofelvétel, ahol részeg pártférgecskék pártbulin annak örülnek, hogy olyan újságíró fejét sikerült megvegyék, aki a gazdaállat igényeit nem volt hajlandó kiszolgálni. De a pártférgecske arányérzéke sem fejlett, ugyanis nem méri fel a veszélyt, ezért nála jóval erősebb ragadozókat is megpróbál néha megtámadni. Ilyenkor a pártférgecske többnyire megsérül, s csak fejlett szívókorongjai működnek, azaz szív. Távoltartására nagyon alkalmas például a DNA-nevű féregirtó, ettől gazdaállatával együtt nagyon tart.

A közösség valós értékeit megtartani akaró szakértők tudják, a pártférgecskét irtani kell, mert jelenléte komoly fertőzésveszélyt jelent a civil, szavazókorú lakosságra. Érdemes még megjegyezni, hogy aki netán kezet fogott pártférgecskével, az utána alaposan mosson kezet (ne agyat!), és számolja meg az ujjait, hogy megvan e mind. Ha mostanában kulturális rendezvény, polgári sajtó, tanintézet közelében bárki pártférgecskéket lát, ne feledje, saját érdekében (ha ki nem is irthatja) kerülje el messziről ezt az újfajta parazitát.

Szőke Mária