Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Parkolási patthelyzet

Egyelőre úgy tűnik, marad a parkolási patthelyzet Nagyváradon. A váradi önkormányzati képviselőtestület hétfői rendes ülésén ugyanis több napirendi pont kötődött a témához, ezek közül a két, egyszerű többséget igénylőt elfogadták a tanácstagok, a két kétharmados többséget igénylő, azaz a megyeszékhely új parkolási és a parkolóház működési szabályzata elegendő szavazat híján megbukott.

parkolasi

Vitát mindkét határozat kiváltott a tanácstagok között, kérdéseikre Cristian Beltechi, az Nagyváradi Ingatlankezelőség vezetője igyekezett felelni. A szociáldemokrata párti (PSD) Adrian Stângă arra volt kíváncsi, milyen hatástanulmány alapján döntik el, mely parkolóhelyeket alakítják át kétórássá (ezeket festésük miatt csak „sárga helyekként” emlegették), mire az igazgató elismerte, hogy ők döntenek a változásokról a közúti rendőrség belegyezésével. Ritli László Csongor RMDSZ-es frakcióvezető több módosítást is javasolt, például azt, hogy a parkolóház bérleteinek legyen egységáruk, azok ugyanis magánszemélyeknek 130, közintézményeknek száz lejbe kerülnek, illetve hogy határozzák meg pontosan, ki azok, akik a parkolóház közelében laknak, és a kedvezményes, 50 lejes bérletet vehetik meg. Az igazgató elmondta, hogy a magánszemélyek is kapnak bizonyos jóváírást, és hogy épp tegnap határozták meg, mely utcák lakói kaphatnak kedvezményt, csak az már nem került be a határozattervezet szövegébe. Az RMDSZ-es frakcióvezető azt is kérte, hogy idejében értesítsék a parkolóhelyek használati idejének megváltoztatásáról az érintetteket, és 45 napot várjanak a módosítással. Ritli László Csongor azt is kérte, hogy a most megállapított 150 lej helyett csökkentsék vissza 90 lejre a szabálytalan parolásért kiróható bírságot, amely ha 48 órán belül kifizetik, megfelelődik.

A javaslatokra sorozatban azt a választ kapták a tanácsosok, hogy azokat figyelembe veszik, és a későbbiekben beiktatják a javaslatokat, míg az ingatlankezelőség egyik munkatársa közölte: hiába is módosítanák a parkolási szabályzatot az önkormányzati képviselők, azt most nem lehet, ugyanis a már előterjesztett változatról egyeztettek a prefektúra jogászaival.

Mint ismeretes, a kormánybiztosi hivatal megtámadta az előző határozatot, ezért jelen pillanatban az önkormányzat nem büntetheti a szabálytalanul parkolókat saját hatáskörében, és el sem szállítathatja az autóikat. Ezt a helyzetet szerette volna az önkormányzat orvosolni az új határozattal, ez azonban – legalábbis a hétfői ülésen – nem sikerült.

Fried Noémi Lujza