Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Parkátnevezés és utcanévlista a váradi tanács előtt

A nagyváradi tanács mai ülésén tűzik napirendre a volt Olaszi temető helyén kialakított, a magyar közbeszédben továbbra is Olasziként, míg románul nem hivatalosan Liniştii (Csend) parkjaként emlegetett zöldövezet hivatalos átnevezését. A park neve ezentúl a tiltakozások ellenére is Mihai Viteazul lesz, ugyanis a határozat elnevezéséhez egyszerű többség, azaz 14 önkormányzati képviselő voksa elegendő. A terület egyébként részben a római katolikus, részben a görög katolikus egyház, részben az önkormányzat tulajdonában van, a római katolikus 15 évre, míg a görög katolikusok húsz évre adta használatba területeit a városnak 2009-ben. Ugyanazon határozatban kapja meg hivatalosan is nevét a szőllősi (Seleuşului) park.

parkatnevezes

A volt Olaszi temető helyén kialakított park átnevezéséről ma dönt a nagyváradi tanács

Szintén a mai tanácsülésen kerül az önkormányzati képviselők elé az a lista, amely 99, Nagyváradon a jövőben adandó utcanevet tartalmaz. A tervezet szerint a majdani neveket a megyei könyvtár, a  Nagyváradi Egyetem több karának képviselői, valamint a tanács RMDSZ-frakciója javasolta.

Bár létezik egy megegyezés, mely szerint a megyeszékhelyen minden negyedik utcának magyar nevet adnak, ezt az arányt nem sikerült tartani, a 99. elnevezésből ugyanis 15 magyar személyiség neve került fel a listára. Választani lett volna miből, ugyanis az RMDSZ-es tanácstagok civil segédlettel összeállítottak és áprilisban benyújtottak az önkormányzathoz egy 102, Váradhoz kötődő személyiség nevét tartalmazó felsorolást. A ma szintén 14 szavazattal elfogadható jegyzék alapján a következőkről nevezhetnek el új utcákat Nagyváradon: Komor Marcell (építész), Sztarill Ferenc (mérnök), Honány Gyula (a Jogakadémia vezetője 1919–20-ban), Rhédey Ferenc (erdélyi fejedelem), K. Nagy Sándor (jogász, monográfiaszerző), Jakobovits Miklós (képzőművész), Teleki Mihály (erdélyi kancellár), Iványi Ödön (újságíró), Beöthy Ödön (politikus, országgyűlési követ), Grósz Frigyes (orvos), Bence Ferenc (színész), Kabos Endre (olimpiai bajnok vívó), Bolyai János (matematikus), Kelemen Lajos (történész), Fadrusz János (szobrászművész).

Fried Noémi Lujza