Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Parádés volt a fúvósfesztivál

Harmadik alkalommal rendezték meg Nagyváradon a Parádé Fúvós Fesztivált, amelyen a hétvégén három zenekar és egy mazsorettcsoport is fellépett. A zenekarok és a népes közönség pezsgő élettel töltötték meg a sétálóutcát, benépesítve a Holnaposok szoborcsoport környékét, ahol három estén át valóban parádés fesztiválhangulat kerekedett kicsik és nagyok örömére egyaránt, sőt, még a remek időjárás is kedvezett a koncerteknek.

Péntek este a Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar tizenhárom tagú kamaraegyüttese zenélt Székely István vezetésével, aki bizony nemcsak a zenekart dirigálta, de a közönséget is időről időre bevonta a csapat műsorába, melyben a nívós szórakoztató muzsikáé volt a főszerep, számtalan latin temperamentumú tánczenei darabbal, ismert filmzenékből készült egyvelegekkel és könnyűzenei feldolgozásokkal fűszerezve a remek hangulatot.

A Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar kamaraegyüttese

A Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar kamaraegyüttese

A zenéhez koreográfi is társult, jó néhány számban a Varga Friderika által felkészített nagyváradi Mistique Majorette tánccsoport ifjú táncosai is közreműködtek, ügyességükkel méltán kivívva a közönség elismerését.

Szombat este egy igazán fergeteges parádénak lehettünk szem- és fültanúi, a Budapest Ragtime Band koncertje több volt szórakoztató zenénél, ők amellett, hogy vérprofi hangszeres muzsikát kínáltak, igazi nyárhoz és fesztiválhoz illő show-műsorral kedveskedtek a váradiaknak. Programjuk elején a ragtime korai időszakának darabjait (Scott Joplin), majd ízes New Orleans-i fúvós jazzt játszottak, ezután fokozatosan nyert egyre nagyobb teret a kiváló zene mellett a minőségi humor is. Fő mókamesterként Széki József (ének, xilofon) sziporkázott zenei humorával, a szellemes, muzikális poénokban dúskáló hangszerelések többsége a zenekarvezető Gayer Ferenc (nagybőgő) nevéhez fűződött. A Carmen-nyitányba például a szving, a szamba és a flamenco is szervesen beépült, de akadt Liszt-rapszódiával és kevéske palotással kombinált magyar nótacsokor is, amolyan betyárosan tálalva.

A Budapest Ragtime Band

A Budapest Ragtime Band

Természetesen a közönség itt is alaposan be lett vonva a mókába és az éneklésbe. Az együttes további tagjai voltak: Kiss Bálint (harsona), Csárics Sándor (trombita), Novák Péter (klarinét), Stein Ferenc (zongora) és Weszely János (dobok). A fiúk végezetül Louis Armstrong What a wonderful world című népszerű szerzeményével ringatták a közönséget az estébe, majd természetesen több ráadás is következett, például a népszerű Mézga-család rajzfilmzenei egyvelege.

Vasárnap este (lapzártánkat követően) a Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar a Nagyváradi Egyetem énekkarával kiegészülve zárta a fesztivált – az ő koncertjükre még részletesebben visszatérünk.

A fesztivál valóságos oázist jelentett abban az ízléstelenül felhígult zenei világban, melynek sajnos mindannyian részesei vagyunk akarva-akaratlanul. Rendkívül örömteli az a vállalkozás, hogy a szervezők a szabadlevegőre friss, igényes szórakoztató muzsikát hoztak ki, mely ez által bárki számára ingyenesen elérhetővé vált.

Tóth Gábor