Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Papp Sándor Zsigmonddal találkozhatott a váradi publikum

A Partiumi Keresztény Egyetem magyar tanszéke által szervezett KéPKEret sorozat vendégeként, csütörtökön Papp Sándor Zsigmond prózaíró, publicista beszélgetett Boka László irodalomtörténésszel. A szerző a tőle megszokott – öniróniát sem mellőző – jó humorral mesélt alkotói munkájáról, életéről, szakmai elveiről. A hangulatos est folyamán szóba került többek közt a Libri kiadónál nemrégiben megjelent A Jóisten megvakul című új novelláskötete, valamint korábbi sikerkönyve, a Semmi kis életek is. A beszélgetés ugyanakkor kitért a kortárs magyar irodalmi folyamatokra, és Papp nagyváradi kötődésére is, hiszen a szerző itt vált újságíróvá, illetve – ahogy ő fogalmaz – itt derült ki, hogy „lesz civil szakmája is”.

papp 1 papp 2

Papp Sándor Zsigmond többek közt mesélt arról, mennyire kényes dolog valós személyekről mintázni a regények, novellák karaktereit, melyeket aztán a cselekmény igényei szerint kell átformálni. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy meglepődött azon, mennyire „komolyan és komoran” fogadták novelláit az olvasók, holott kisiklott életű karaktereit mindig humorral kezeli. Boka László kérdésére arról is beszélt, hogy hogyan lehet publicistaként a napi penzumok mellett novellákat írni. Mindenkinek vannak számlái, amiket ki kell fizetni, bármennyire is szeretné azt mondani, hogy „mit nekem a gáz?” – fogalmazott Papp Sándor Zsigmond, aki hangsúlyozta, hogy az újságírástól elvont összes energiáját igyekszik az irodalmi alkotásra fordítani. Papp ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, mennyire eltérő a két hivatás: „Az újságíró hegyezi a fülét és mindenre figyel, míg az író inkább elvonul a világtól és saját gondolataiba mélyed. Sokáig az újságíró fedte el bennem az írót, most már úgy érzem, hogy ez megfordult” – fogalmazott Papp. Az irodalmi beszélgetés dedikálással zárult.

Sz. G. T.