Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Pályázati lehetőségek közvitán

Szeptember 1-jén bocsátotta közvitára az Országos Esélyegyenlőségi Ügynökség a családon belüli erőszak csökkentésére és az esélyegyenlőség javítására szolgáló pályázati kiírásokat, melyekről Biró Rozália RMDSZ-es szenátor beszélt pénteken Nagyváradon.

palyazati

A javaslatok benyújtására elég rövid időt hagytak, azokat szeptember 8-ig várják, mondta a szenátor, aki csütörtökön tárgyalt az ügynökséget vezető Andra Cristina Croitoru államtitkárral is a tervezetről.

A pályázati lehetőségekről szeptember 7-én, szerdán 17 órától az RMDSZ Bihar megyei székházban kerekasztalt szerveznek, ahova minden érdeklőt várnak, így a saját, már megfogalmazott javaslatai mellett az ott elhangzottakat is továbbítja majd, mondta Biró Rozália.

Az első pályázati kiírás a családon belüli erőszak áldozatainak részére 16 sürgősségi fogadóközpont létrehozásáról és 42 napi ellátóközpont felújításáról vagy létrehozásról szól. Utóbbiból jelenleg 33 működik az országban, a pályázat célja az, hogy minden megyében legyen egy ilyen központ, melyek tanácsadói csapatai is képzést kapnak a pályázat részeként. A 2017–2019-es időszakban 23 millió lejre pályázhatnak a helyi önkormányzatok, megyei gyermekvédelmi és szociális igazgatóságok vagy civil szervezetek. Ugyanebben a három éves időszakban 16,8 millió lejre pályázhatnak ugyanezek az entitások azért, hogy 42 tanácsadó központot működtessenek az elkövetők számára, és ugyanennyi szakértői csapatot képezzenek. Jelenleg Romániában két helyen foglalkoznak a családi erőszak elkövetőinek pszichológiai stb. tanácsadásával, ezen is változtatnának.

A harmadik pályázati lehetőség úgynevezett „erőforrás-hálózatok” létrehozását szolgálja, ennek keretében 42 akciótervet készítenek, melyekkel népszerűsítik a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőség biztosítását a döntéshozatalban. A projektbe 42 magánvállalkozást és legalább száz közintézményt is bevonnának, a keretösszeg a három évre 8,4 millió lej.

Biró Rozália azt is elmondta: elsősorban a pályázók körének bővítését javasolja, hogy a megyei önkormányzatok is szerepeljenek közöttük, másodsorban – mivel új épületet nem vásárolhatnak vagy építhetnek a pályázók – javasolni fogja, hogy a pályázatot benyújtóknak legyen érvényes társulási szerződésük, mellyel igazolják, hogy van megfelelő épületük, amelyben kialakíthatják a központokat.

Szeptember elsejétől életbe lépett Romániában a 2016/30-as számú törvény, mely tulajdonképpen az isztambuli egyezmény (ez az Európa Tanácsi egyezmény a nők elleni és a családon belüli erőszak felszámolásáról szól) hivatalos erőre emelését jelenti. Romániában jelenleg egy távolságtartási végzés kibocsátása átlagban 33 napba telik, és egyes felmérések szerint a nők 60 százaléka szenvedi el a fizikai, szexuális stb. erőszak valamely formáját, a tettest elmarasztató ítéletet azonban az esetek két százalékban hoznak.

Fried Noémi Lujza