Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Palotaviziten járt Orbán Viktor

Mint lapunkban is olvashatták, hétfőn Nagyváradra látogatott Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki részt vett a Partiumi Keresztény Egyetem évnyitó ünnepségén. A magyar kormányfő ezt követően magánlátogatást tett a váradi barokk palotában, ahol házigazdaként Böcskei László római katolikus megyéspüspök fogadta.

palotavizit

Böcskei püspök lapunk kérdésére elmondta, Orbán Viktor nagy érdeklődést mutatott a barokk palota épülete iránt, a neves vendéget a püspök végigkalauzolta a történelmi termekben, megmutatva neki az egész épületet. Szó esett a palota visszaigénylésének kálváriájáról, és arról a nagyszabású projektről is, melynek révén nekikezdenek a palota felújításának, azzal a nem titkolt céllal, hogy itt egy reprezentatív keresztény bázist építsenek ki, mely a magyar nemzet egyik lelki és kulturális bázisa kell legyen. A püspök elmondta azt is, tárgyaltak a romániai magyar oktatás jelenlegi helyzetéről is a magyar miniszterelnökkel. Böcskei püspök lapunknak adott nyilatkozatában nem tartotta titokban azt sem, hogy örömmel tapasztalta, a magyar miniszterelnök érdeklődése a barokk palota és az itteni katolikus közösség iránt valóban őszinte és nem diplomáciai protokoll.

 

Mint megtudtuk, szó esett arról a tervről is, hogy a váradi várban a katolikus püspökség civil szervezetekkel és segítőkész keresztény polgárokkal összefogva egy, a városalapító Szent Lászlót ábrázoló lovas szobrot szeretne állíttatni, ezzel méltó emléket állítva az egykori nagy uralkodónak, aki megálmodta és megalapította a várost. Orbán Viktor biztosította a váradi püspököt arról, hogy a magyar kormány és személyesen ő is minden lehető segítséget megadnak ahhoz, hogy ez a régóta dédelgetett (de ilyen-olyan okok miatt mindig dugába dőlt) vágyuk a váradi magyaroknak megvalósuljon. Így remélhetőleg az évek óta húzódó Szent László-szobor kálváriája végül jól végződik, s a lovagkirály városában méltó jelképévé válik ez a szobor az egész magyar kereszténységnek.

Szőke Mária